Re: Mix export
Evo, da se i ja nadovezem...
I kod mene format 44.1KHz/24bit je dominantan u 90% slucajeva, i sto se mene tice nudi najbolji omer kvaliteta koji moze da se dobije u odnosu na potrosnju DAW resursa.Radio sam i na vecim sample rateovima (cesto je to bio fenseraj koji se mogao izbeci), ali na prste jedne ruke mogu nabrojati slucajeve kada je to zaista imalo nekog smisla. Za video i film vec je druga prica, tu su 48KHz i njegovi umnozci "zakon".
Ustvari, najvise sam se javio zbog neceg sto je naceo Big Bockie, a uopste "nije bez djavola"...
Iako se, kada je u pitanju resampling generalno, radi o veoma razradjenoj i preciznoj matematici, u slucaju downsamplinga na duplo manju vrednost (kao npr. u slucaju 88.2KHz na 44.1KHz) proces je dosta jednostavniji za izvodjenje i unosi manju mogucu gresku zbog mogucih zaokruzivanja u nekim od medjukoraka.
Ukratko, svaki proces resemplovanja se sastoji iz dva glavna (i nekoliko pratecih) koraka: 1. Upsamplinga na frekvenciju koja je najmanji zajednicki sadrzalac pocetne i ciljane i 2. Downsamplinga na na ciljanu frekvenciju.
Korak1. se najprostije i najkrace receno izvodi interpolacijom nula u radnom bit depth-u (npr.24bit). Ako zanemarimo sad neke medjukorake (npr. antialiasing,phase distortion kompenzaciju, itd.), korak 2. se izvodi digitalnim (low-pass) filterom kome je granicna frekvencija upravo polovina frekvencije ciljanog sampling rate. Izvinite sto sad mesam i frekvenciju i rate, ali neki izrazi su siroko odomaceni. Ko i nije cuo za "Nyquistovu teoremu, uzorkovanja" zna (a, secam se prilicno i matematickog izvodjenja") ili je vremenom uzeo "zdravo za gotovo" da je za potpuno digitalno rekonstruisanje signala maksimalne vrednosti Fm, potrebno da frekvencija uzorkovanja bude 2Fm. Otud i tih 44.1KHz nije tek tako nekom palo na pamet, vec je cilj bio da se ostvari mogucnost rekonstrukcije celog cujnog dela audio spektra (16Hz do 22KHz) i malo vise...
U "nasem" konkretnom slucaju 88.2KHz je u isto vreme i najmanji zajedncki sadrzalac pa je ceo korak 1. nepotreban, nema interpolacije i nekih zavisnih medjukoraka. Sto se tice koraka 2. posto se radi o svodjenju frekvencije na duplo manju vrednost, rad digitalnog filtera je maksimalno uproscen jer se u ovom slucaju svodi gotovo samo na bit shiftovanje udesno uz dopunjavanje nulama. Naravno da ovo nije sve, neki medju i prateci koraci i dalje ostaju, ali je cela matematika dosta prostija, a akumulativna greska prilicno manja.
Mozda ovaj dodatak nije deo odgovora na glavno pitanje, ali mislim da ipak moze biti od koristi pri donosenju odluke u vezi izbora formata audio fajlova kako pri snimanju i obradi, tako i pri mix exportu.
Last edited by Synclavier; 29-01-2013 at 12:27 AM.
Reason: slovne greske
|