View Single Post
Old 17-01-2013, 11:38 PM   #3
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Default Re: Simetrija bitnija u prednjem ili zadnjem delu sobe?

Quote:
Originally Posted by waster View Post

Po mojoj logici, kakvi god da su zvu?nici, visoke frekvencije se ne emituju iza zvu?nika, tj. prema prednjem zidu, dakle, direktnih, najja?ih refleksija nema.. ?to se ti?e ni?ih frekvencija, druga je pri?a... ali za?to bi bila bitnija simetrija prednjeg dela sobe? Bolje re?eno, prednjeg zida u odnosu na zadnji.

Jasno mi je za bo?ne zidove , delove oko zvu?nika i to je obi?no u prednjoj polovini sobe.... mada i ?to se ti?e prvih refleksija, one opet ?esto spadaju u zadnju polovinu sobe , ako je mala soba i odgovaraju? polo?aj zvu?nika...
prve refleksije cesto ne spadaju u zadnju polovinu sobe nego u prednju... recimo mrtav ugao tvitera tvog desnog zvucnika na tvoj desni zid je prva tacka refleksije... zbog toga se daje na znacaj simetrija prednjeg dela sobe... jer nije isto ako su ti zvucnici simetricni u odnosu na osu sobe iliti osu sedenja/gledanja/slusanja. Zatim, treba razumeti zvuk i kao fizicku pojavu, i ako stanes iza zvucnika ti neces direktno cuti visoke, ali ces cuti odbijanja istih + srednje + duboke...tako da je i prednji zid veoma bitan, i bitna je ta neka simetrija odnosa zida i zvucnika (levi deo zida, cosak, i levi zvucnik, a isto tako i desna strana)... Ako uzmemo, recimo, da ti zvucnik stoji u cosku sobe (mada je to u startu pogresno ali eto kao primer), ti zvuk koji dobijas nije samo zvuk zvucnika, vec taj zvuk zajedno sa modifikacijom kome doprinosi okoline tog zvucnika (znaci coska) i naravno prve druge trece refleksije modovanja itd itd...stoga da bi dobio priblizno istu zvucnu sliku sa drugog zvucnika i on mora da bude u simetricnom polozaju u drugom cosku, tj u istoj samo simetricnoj okolini...ako bi narusio simetriju prednjeg zida, samim tim bi u odredjenoj meri narusio i simetriju zvucne slike u odredjenoj meri, koja nekom dodje beznacajna, a nekom veoma bitna nadam se da sam ti malo pojasnio. pozdrav
BlasterMaster is offline   Reply With Quote