Re: stabilnost daw-a te rad sa njima
Vrlo je teško postaviti neke smernice a da one nisu subjektivne. Kao i pitanja o kolima, hrani ili bilo čemu drugom.
Dakle, stvar je ličnih afiniteta i raspoloženja.
Da ti dajem svoj sud, čemu korist?
Tehnički deo priče vezan za stabilnost i rad, je usko povezan za izbor hardvera, i to da li koristiš originalan softver, ili ljute krekove. Ako imaš kvalitetan računar, komponente prilagođene ili one koje se najbolje pokazuju za rad sa muzikom i legalan softver , šanse za velike probleme u radu su na minimumu.
Niko ne kaže da se to ne može i drugačije postići, ali neka bude da sam ja pragmatičan lik.
Jedini merodavan način da dođeš do nekog optimalnog saznanja o ovome što pitaš, a nije teško i ne goji, je da sam probaš različite softverske kombinacije i tako utvrdiš koje radno okruženje ti najviše odgovara.
Priče o tome koje je "bolje", su plod neznanja, manjka stvaralačke energije, dokonosti ili skrivenih namera u marketinškom smislu...!
Dobru pesmu, muziku ili aranžman, u današnje vreme, izbor softvera NE MOŽE da učini toliko lošijim da zbog toga ne privuče pažnju. Dakle, na svu sreću, čovek ostaje i dalje bitan faktor!
Doduše u mnogo manjoj meri nego nekada, i to se odrazilo na kvalitet ideja, zvuka uopšte, ali kažem, dobar rad uvek nađe put do ušiju publike.
U moru ponude koja je trend i plod globalnih ekonomskih zbivanja , dešava se nova tendencija, a to je da svaka budala misli da može da napravi čudo sa "profesionalnom" karticom od 50€ i krekovanim softverom i da je on "the one" kojeg je svet žedno čekao!
Nekada je to bilo mnogo teže, pa je to samo po sebi bilo vrsta prirodne selekcije. Danas se to shvata kao hobi, zajebancija...jedan klinac ima rolere, drugi ima karticu i "baca bitove"...
Dakle, prvi korak je kvalitetan računar, imaš o tome dosta na forumu. Drugi korak je da sam isprobaš različita DAW okruženja i utvrdiš koji će ti biti najmanja prepreka u stvaranju, ili radu sa drugim muzičarima ili autorima.
Dakle, zagrej stolicu!
Pozdrav!