View Single Post
Old 28-12-2012, 12:04 AM   #50
Heavy Jerk
Member

Heavy Jerk's Avatar

Default Re: Produkcija Bass Gitare

Ja uglavnom mixam brzu metal svirku, i tu mi je nepojmiljivo da saturiram low end (ima izuzetaka). Saturacija dodaje harmonike, koji sami po sebi dodaju prezentnost, ali i jede tranzijente.

Kad ste vec spomenuli Saturn, upravo je to ono sto se kod brze gitarske svirke cesto radi. Izdelis bas na 2 ili 3 f. opsega, pa saturiras samo midrange (~500-4k) uz filtere sa jakim slope-om, a low end bez ikakve saturacije, samo ekstremno kompresovan, da bude k'o 'cigla', prosto da pliva. Ta saturacija na midrange-u pomogne basu da lepo legne sa gitarama, i daje na definiciji. FF je Saturn-om samo olaksao taj posao, lepa precica.

Sad kad razmislim, kapiram kako bi saturacija recimo za hop i sporiju svirku pomogla, bas moze da bude ono sto je doktor preporucio
Ali tu je vise naglasak na feel-u (da te udara u stomak), nego definiciji, pa i verovatno zato.
---------------
Kod mene obrnuto, uglavnom secem posteno deo u low midu (200-600), slicno kao i na tomovima, mada naravno, nista nije zapisano u kamenu, i podlozno je kontekstu.

-------------------
vidim da je vec spominjano ovo sa deljenjem na opsege, al' nema veze. Kad sam vec tu, sto se fret clank-a tice (a sto je spominjano na prethodnim stranama), postoji citava jedna tehnika kako to postici (samo po sebi clank zvuci ruzno, ali u mixu daje definiciju).

http://www.talkbass.com/forum/f21/de...3/#post4885024

Last edited by Heavy Jerk; 28-12-2012 at 12:18 AM.
Heavy Jerk is offline   Reply With Quote