View Single Post
Old 18-12-2012, 02:56 PM   #40
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Koji MIDI kontroler kupiti?

Gradacija postoji. Zato Fatar i kosta (ima ih jos i u Kurzweil PC3 seriji i Waldorf Blofeldu). U poredjenju sa Novationom jeste bolja, ali X-Stationu koji imam nista ne fali i sviram ga bez osecaja da mi nesto fali. Cak je jedan od retkih koji ima aftertouch.

DX7 dirka je dobra ali preglasna za kucnu upotrebu, nesvirljiva je za neko nocno sviranje ako neko spava u sobi pored a uz sve to, modeli koji je imaju nemaju nikakvu realtime kontrolu (neki su ograniceni i na 100 za max vrednost) i nisu ni najmanje lagani za devojke. A moj je utisak i da je preduboka za bilo koje sviranje gde je odziv bitan (organ/synth zvukovi).

Rezime: ako ste pijanista, DX7 dirka ce biti najbezbolniji prelaz sa klavira na synth. Ako niste, odustacete od sviranja klavijatura. Zato su i Novation i Akai bolji izbor jer su vise all-around. A uz to su i savremeniji modeli. A ako nekome bas treba 'klavirski odziv' - postoje i takvi modeli kontrolera.

PS - Nije Korg stavljao DX7 dirku zbog top klase vec je Yamaha spasila Korg od bankrota i drzala sve do Tritona dobar deo vlasnistva (uporediti dizajn npr. CS6x i Z1). Otuda 2 najprodavanija modela klavijatura u istoriji sa istom dirkom (DX7 i M1) i dodamo jos cuveni trip kako se nekada apsolutno sve pravilo bolje i eto kako je to najbolja dirka ikad
wladymeer is offline   Reply With Quote