View Single Post
Old 10-12-2012, 08:11 PM   #45
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Cubase 7 i jos nesto...

Ako se svaki video sa sajta pregleda ozbiljnije vidi se da nisu uradili ništa da se rad pojednostavi, mislim pretežno na mixer.
Mora obilno da se koristi hover čega ranije nije bilo, dosta click-ova i dalje, sam izgled mixer-a mi je delovao zanimljivo, ali sam i pretpostavio da će biti mnogo zahtevno po pitanju rezolucije. Onda nove još manje prepoznatljive ikone, kao da i stare nisu bile haotične i prenatrpane, gomila informacija u vidu sličica i ikonica, teško se razaznaje šta je šta.

Ne znam što je bilo teško uvesti proverenu formulu sa samo dva window-a, Edit i Mixer, gde mixer ima odmah dostupne inserte i sendove, Pro Tools to ima od samog starta, ne shvatam zašto kompleksaški držati do neko svog rešenja, kad se iz aviona vidi da postoji nešto jednostavno što već godinama radi.
To me podseća na VW i upinjanje sa pumpa-dizna diesel-ima kad je već ceo svet prešao na Comon Rail, evo posle 10 izgubljenih godina pređoše i oni napokon.
Avid je dosta toga pokupio od Steinberg-a, nema ništa loše primeniti dobro rešenje, loše je što nije prihvatio neka takođe dobra rešenja, pretpostavljam bog istih kompleksa.

Kako neko na GS reče, fuck Pro Tools, ne ubacuju ništa novo već godinama, vidiš kako Steinberg grabi velikim koracima sa gomilom novih opcija, na šta je dobio odgovor da ga to čini sve većom igračkom, što i jeste neki utisak gledajući onaj Chord mumbo jumbo...
To oko Pro Tools-a i nekog standarda, sve je to propaganda, kao što su se BMW, Audi i Mercedes samoproglasili za neki tamo Premium, a niko ne zna šta to ustvari znači, tako negde i Pro Tools važi za Industry Standard, ali jedna određena doza ozbiljnosti ipak postoji, od 1991. godine imaju isti interface, isto koncipiran, sa samo jednim restajlingom u verziji 8, gde je i dalje osnova ista i ergonomija nije pokvarena nimalo. Do verzije 8 je možda izgledao plain i ružno, ali rad u njemu je bio odličan.
Možda i najveća vrlina Pro Tools-a je upravo ta ergonomija, čak i gomila pokupljenih fora od Steinberg-a su mnogo bolje integrisane i urađene nego u Cubase gde su one izvorne, pa baš zbog toga ljudi zažmure na jedno oko i zatvore jedno uvo kad je reč o VI performansama gde Pro Tools nije prešao u 21. vek za Cubase koji ga ostavlja u prašini u tom department-u.

Sa druge strane, navićiće se ljudi veoma brzo, kao i na sve drugo. Toliko buke je bilo oko svakog novog OS-a, pa opet na kraju skoro uvek ljudi na njega pređu, tako je bilo sa XP, Vista nikad nije zaživela, pa opet tako je bilo i sa sedmicom, a biće i saovom Cubase sedmicom...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 10-12-2012 at 08:21 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote