Quote:
Originally Posted by sorceress
Htela bih da pravim instrumentale a po?to sviram klavir i vrlo je neudobno 'svirati' na kompjuterskoj tastaturi razmi?ljam o kupovini MIDI klavijature. Muzika bi trebalo da bude neki pop-rok fazon, mo?da malo d?eza, ambijentalno...u su?tini, treba mi klavijatura na kojoj će biti moguće ?to vernije odsvirati ?ičane i duvačke instrumente, dakle, ne tra?im klavirske dirke a opseg bi recimo trebalo da bude 4 oktave. Rado bih i vi?e ali je finansijski neizvodljivo.  E sad, ne znam da li mi je bolje da za svoje potrebe tra?im neku klavijaturu sa dinamičkim dirkama (velocity, aftertouch) ili da uzmem ne?to samo za unos podataka a posle to doterujem u MIDI editoru. Svejedno ću morati da učim i jedno i drugo.  Bud?et mi je oko 300 evra, mo?da 50-100 evra vi?e. I?la sam po sajtovima i prodavnicama i nisam ne?to odu?evljena ponudom, većinom su to M-Audio modeli koji se meni lično ne sviđaju jer dirke deluju kao da će se očas posla polomiti. Akai MPK 49 mi se donekle dopao (mada mislim da ima daleko vi?e funkcija nego ?to je meni potrebno) ali sam čitala negde da je velocity baziran na nekom principu koji uop?te nije na fazon pijanista - tj. dirke reaguju na to koliko se brzo pritisnu a ne koliko jako. Bilo kakav savet ili informacija od ljudi koji imaju vi?e iskustva u tome su mi dragoceni. Pozdrav!
|
Sto se tice akai-a ja imam mpk25 i prezadovoljan sam... Ako ces da pravis muziku kao sto si pomenula onda preporucujem 49-ku. Dirke su polu otezane i reaguju na jacinu ne na brzinu. Uredjaj je jedan od najkvalitetnijih na trzistu i tu nema raspravke. Sto se tice duvackih instrumenata imas isto Akai EWI kontroler iskljucivo za duvacke instrumente. Ali kvralitet instrumenta ne zavisi od kontrolera nego od plugina koji imas i od master programa koji ces koristiti. Preporucujem Ableton kao master program i Reason kao slave (Rewire). Reason po meni ima najbolje duvacke i string instrumente sam po sebi... mozes da koristis i east west VST isto je odlican za gudala i duvacke...