Pa nekako je i logicno da ne postoje "skole" za ovaj pristup sviranju, najprije zato sto je to jos mlada tehnika a drugi razlog je vjerovatno ovo sto je Bockie lijepo objasnio, jako je tesko pribliziti se tom "feelu" pravog bubnja koristeci samo prste..
Ja pretpostavljam da je Igor i svjestan toga i da vjerovatno nema ambiciju da zamjeni
zivog bubnjara (naglasavam zivog jer uloga bubnja zna drasticno da varira od zanra do zanra i zna se sta podrazumijeva bend i bubnjar u bendu), pa uzevsi to u obzir mislim da ti je odlican savjet dao Everbeatz, pristupi ucenju osnova bubnja kao da ces da sviras pravi bubanj, pa ako nemas nekog bubnjara da ti licno pokaze barem ima tih tutoriala i video skola brdo po netu, pa kad tu steknes neke osnove, drugi logican korak bi po meni bio da nadjes neki pristup pad-ovima sa tehnicke strane koji tebi odgovara (tu bukvalno mislim da se odlucis kojim prstom ces svirat hi-hat kojom kick kojom sner --- nisam bubnjar ali shvatices sta ocu da kazem) i kreni da sviras neke osnovne ritmove.
E sad , ako si ti vec nedje oko ovog drugog koraka, po onome sto sam ja nasao na netu (u periodu kada sam se malo vise interesovao bas za isto ovo pitanje koje ti postavljas pre mozda 6-12mjeseci) ne postoji neka utvrdjena tehnika koji prst za sta se koristi, vec svako negdje pravi svoj stil.. Za pocetak mozda da pogledas neke ljude koji su u tome dobri, pa da krades od njih.. Evo par linkova.
Ovaj David je kolko sam ja vidjeo po JuTjubu broj jedan u toj vjestini, ali covjek je isto tako odlican bubnjar na pravom bubnju.. primjetices da koristi i pedale.
Ovaj lik je isto popularan ali u zanrovski drugacijim vodama..
@Bockie, bilo bi zanimljivo da bacis neki komentar na ove likove koji se ozbiljno bave tim pristupom ritmu, kolko je uopste to sto oni rade blizu onog pravog gledano (tj. slušano) iz ugla nekog ko za razliku od nas zna da svira bubanj ?
Kontam da je njima NAMM u stvari dobra prilika za tezgarenje ali Nathan East koga jako postujem je bas razvukao osmjeh