Brzina u radu
....je po meni najzapostavljenija tacka u modernom studiskom biznisu kod nas a i sire

.Iznecu ovde svoja razmisljanja o tome i neka se niko ne nadje prozvanim na bilo koji nacin.

....Vremena su takva kakva jesu,bolje receno pare su koncentrisane na mestima i u krugovima ljudi kojima nemamo svi pristup...tacnije receno....retko ko od nas ima.Ako je pitanje opstanka u poslu, dali cu ono sto radim naplacivati onoliko koliko zaista mislim da vredi,shodno ulaganju i kvalitetu uradjenog,pa nemati nikada i nikakvu klijentelu jer ljudi to danas jednostavno nisu u stanju da plate....ili se koncentrisati na ljude sa kojima mi je lepo saradjivati i raditi im poslove na nase obostrano zadovoljstvo...tj....oni mogu da me plate,a ja od toga mogu pristojno da zivim i izgradjujem posao dalje....ja sam se odlucio za ovo drugo.Sta je problematika te price???....pa prva stvar je da ako mesecno nisam u stanju da odradim dovoljno pesama,mixeva,mastera,seshna...pucam sa racunicom na kraju.Zbog toga je brzina bitna.....=brz si,radices,nisi neces dugo raditi jer neces imati racunicu za to...Deja ili vec ko je skoro ponenuo da CLA godisnje uradi i do 500 mixeva...mislite da je cena po mixu ista kao i pre 10 godina?...mislim da ne....cene rada padaju takodje i svuda u svetu i ko pri tome jos nije BRZ,tesko da ce imati pozitivan bilans na kraju.....tako ja to shvatam u svojoj srednje budzetskoj varijanti studija...za ostale ne znam.Druga bitna stvar koju sem danasnjih cena rada u odnosu na nekadasnje treba pregrmeti je da klijenteli ipak morate ponuditi isto sto joj je nudjeno nekada....a to trazi skoro slicna ulaganja koja se mnogo teze vracaju....ko to tako prihvati,mislim da ce imati posla....ko nastavi da kuka u nekom budzaku kako super mixa a ocekuje da ce mu klijentela sedeti na krevetu pored budjavih carapa i verovati mu na rec kako ce vokal sniman pored kaljave peci biti super na kraju i kako su plug inovi isto sto i gomila HW-a koju su ocekivali da vide....morace bas bas dobro da mixa,tj onako kako se vecini potencijalne klijentele bas bas svidja....a to se iako se svako odusevljava svojim mixadziskim umecem i sebe uzima bas bas za ozbiljno,vrlo retko desava.Bitan faktor je ne potcenjivati muzicare....oni imaju svoju viziju,mixadjija svoju...ako nisu zadovoljni sa mixom koji sam uradio jutros,nekako cu se naterati da im do uvece sve to smixam onako kako su trazili....ako sam im materijal mixao nedeljama pa "emuliram" sve zivo od reverba pa do saturacije plug inovima, sto traje i traje...bojim se da ne bih imao snage da im jos naknadno ispunjavam zelje...Elem,sve to ispricah samo u cilju da objasnim zasto mi je brzina toliko bitna.....Prihvatam da su nekome ipak bitnije druge stvari a brzina nevazna.Vratimo se tehnikalijama

.Sem sto uzivam snimajuci skoro 90% instrumenata live....siguran sam i da je to za mene najbrzi nacin da se na kraju stigne do pristojnih rezultata....Ako u recording room-u uvek imam bubanj sa vec postavljenim mikrofonima,vec povezanim sa svim potrebnim HW i uz malo twikovanja mogu odmah po dolasku da snimam ritam sekciju...ako imam HW namenjen za snimanje ostalih stvari koji je takodje stalno u niskom startu sve sa EQ-ima i kompresijom gde treba....imam dovoljan broj slusalica sa razlicitim monitoringom....za sta treba i hardvera i prostora...mislim da mogu biti izuzetno brz....lako je raditi sa ljudima koji imaju osmeh na licu

.....a imaju ga ako usnimak odmah u startu zvuci lepo......Brzina je samo jedan od razloga zasto sam radio dva+jedan recording room-a i navukao za sada dovoljno hardvera

....Naravno....dobar monitoring jednako je brzi mix takodje

.Monitoring je inace Kef reference zvucnici na kojima radim vec petnaestak godina i uvek im se vracam posle raznih experimenata sa necim drugim.Kef guram sa zutim Bozo pojacalom,iliti Hypexom koji sam na sasvim pozitivno iznenadjenje nasao u Bozo kutiji.Vezani su Transparent audio ultra kablovima za koje mislim da vrlo dobrinose realnijem slusanju.Drugi sistem su Geniusi....mali plasticni naravno

.