Quote:
Originally Posted by beboplu
Osb je dosao kao izbor nakon diskusija sa par akusticara.
|
Posto slucajno znam da su ti "akusticari" (video si diplomu???) malo tvrdji na usima....mogu ti reci da nemas pouzdanu informaciju....to se ne cita i ne pita...,vec se slusa rodjenim usima...i vremenom se uci sta i kako se slusa....sluh se vezba kao i sve ostalo...tako da si za tu informaciju trebao da konslultujes nekoga ko to moze da cuje...
Quote:
Naime kao sto sam vec davno napisao vise puta parket mi je nedostizan ne zbog cijene nego zbog odlaska u visinu. Moj prostor je 2,15 metara e sad kad bi stavljao ili rostilj ili osb pa parket to bi mi previse cm oduzelo a tako i tako nemam neku basnoslovnu visinu prostora.
|
Pa upozoren si da ce visina biti problem,jel tako???

....parket koji sam ti predlozio bi ti u tanjoj varijanti koja je sasvim ok, s obzirom da si vec stavio osb, podigao visinu za samo 15mm....to bi ti bas ono ubitacno mnogo smanjilo visinu???....nepodnosljivo bi bilo da svi koji ce se saginjati tamo posle konacnog tretmana plafona,moraju da se sagnu jos za taj jedan i po centimetar????....ok...ako ces sada da krparis i nista ne uradis barem pristojno....onda smo bili u pravu sto smo ti predlagali da bolje ne radis nista.....sta mislis o tome????...jel si razmisljao o tome koliko je taj osb otporan na habanje,prosutu vodu,prljave cipele itd????... ko jos stavlja osb na patos?jel to uopste predvidjeno i namenjeno tome???.a sta cemo sa estetikom???....sta cemo sa neravninama koje ce nekome biti mozda cak i neprijatne za hodanje i skupljati prljavstinu???...ako tu ulazes neke pare,valjda ce tu biti i neke cirkulacije ljudi,neces ti sada tu danima sam sedeti i igrati se....razmisljao si o isplativosti celog poduhvata???...cini mi se da ti najvise razmisljas o ovoj akustickoj dogmi sa rumskog foruma ,koja ne zna ni za estetiku,ni za komociju,ni za funkcionalnost,ni za zdravlje itd...
Quote:
Ono sto sam ja primjetio nakon stavljanja Osb-a je da se akustika dosta poboljsala tj ajmo reci malo se echo umanjio.
|
Manji eho-bolja akustika????....prilicno losa analogija,ne razmisljas dobro...tj,ne znas sta treba da slusas...jel si primetio neku razliku u samom karakteru reflaksije?Zbog toga si valjda stavljao osb a ne da radis apsorbciju,sto bi bilo smesno...
Quote:
Također sam napravio neka brza mjerenja prije osb-a i nakon osb-a i također i mjerenja su pokazala da je bolje nakon osb-a.
|
Kako su to merenja pokazala da je bolje nakon OSB-a???sta u toj fazi posla merenja mogu da ti pokazu sem gde su potencijalni veliki problemi u vrlo uskim domenima???Da ti prevedem,sta uopste vidis sem gomile ogromnih neravnina????...da se nisu slucajno postavkom osb-a odmah ispravile i stale mirno

...koji ti to parametar merenja prica o kvalitetu refleksije????....to,decko moj....ne postoji....kao sto rekoh....moraces da koristis svoje usi...a merenje,pogotovo mernim mikrofonom koji kosta malo vise od tepsije baklave ostavi ovima sto ne znaju da slusaju vec mlacaju papirima unaokolo.

....i mere istim tim mikrofonima...
Quote:
Ako bas bude ispalo da moram staviti neko "drvo" preko osb-a imam vec kupljene šperploce od 4mm i 6 mm pa mogu to zalijepiti preko osb-a ipak šperpoloca je drvo 
|
Pa jel si hodao nekada po sperploci???....razmisljaj malo o tome....vi bre vise uopste ovde ne razmisljate dali vam je udobno,dali vam je prijatno,dali ce biti prirodnog svetla,sta cete udisati,dali je nesto postojano i kvalitetno....cccc....tako zaludeti omladinu glupostima....nije u redu

....al dobro....kad moz Karleusa da peva....moz i mi da se ovde igramo akusticara....jes kamena vuna nezdrava...al su i pamucne gace takodje opasne,mogu da se izlegu misevi.....i tako....to je "logika" koja se ovde neguje...
Quote:
Ali recimo jedno moje razmisljanje samo ovako na glas pa me ispravi ako sam u krivu. I osb i parket se lakira. Znaci 3 ruke laka pa zar nije to tu negdje da taj lak ima isto veliki utjecaj na zvuk jer 3 ruke laka nije malo. E sad da li je taj lak na osb-u ili na parketu meni to nekako na kraju vuce na slicnu stranu. Kazem ispravi me ako sam u krivu gledano sa kemijske strane tog laka i njega kao materijala od kojeg se zapravo odbija zvuk i dogadjaju refleksije.
|
Lepo sam ja rekao DOGME....ko ti je rekao da mora tri puta da se lakira parket pa ti sada na tome zasnivas sve svoje razmisljanje????....procitao si to na ovom forumu i uzeo to kao aksiom....otidji do prodavnice i pogledaj sopstvenim ocima parket koji sam ti predlozio pa se vrati i pitaj me isto ako jos budes u dilemi.Razmisljaj,gledaj,slusaj,uporedjuj...nije akustika baba roga gde ti nikada nista neces razumeti vec moras sve da pitas "akusticare",vec je jedna fina zanimacija kojom se svako bavi iz nekih svojih razlicitih pobuda.I kao sto ces ti da cackas po mraku,tako ce i velika vecina drugova akusticara....samo sto oni imaju bolju spiku od tebe....znas ono...."muvaj se okolo,kao da znas sta radis"
Quote:
Moram prznati da kad su bile plocice na podu da je zvuk bio ( i ovako na uho i po mjerenjima) jako nekontroliran s puno puno refleksija.
|
Da...RT60 faktor je sigurno bio veci,ali ni blizu toliko koliko se ti sada tesis da jeste(jel bio problem da napises par cifara, kada si vec MERIO i kazes koliko se tacno rt60 promenio....ccc

)...ali kakve veze kolicina refleksija ima sa njenim kvalitetom???...to su dve odvojene stvari i nemoj ih brkati.Imaces kad da se zabavljas umirivanjem refleksija i te od plocica bi ti bile najmanji problem....vidim da si ovde naucio i neke "fazone"....te sa merenjem i tako...kao ono imas neoborive dokaze za svoje tvrdnje.....nece ti to pomoci da sebi napravis prijatno mesto za rad sto ti ja sta god ti mislio od srca zelim.Citaj sve sta dohvatis...ali i razmisljaj logicno i prakticno i SLUSAJ sta radis,i bice sigurno bolja prostorija nego sto je bila.Pozzz