View Single Post
Old 23-11-2012, 05:01 AM   #29
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: NI Classic compressors (da, jos jedan!)

Ja sam redovno dobijao neke rap vokale koji su snimani iz u87ce u LA2A hardverski, dosta pre nego da izadje Waves i IK La2a, UAD-a nemam... I u samom startu sam imao utisak da su vokali nekako zguzvani, onda mi je prijatelj koji je prisustvao snimanju reko da taj snimatelj voli da mu vokali budu nagazeni i da je bilo prilicno dosta gain redukcije... Ja sam bio u fazonu ma moze da bude i 100 LA2A-ova ne svidja mi se ta kompresija u tolikoj meri na tom vokalu... Medjutim, kad sam dobio priliku da probam CLA2A to je bio identican taj ton i ta kompresija koji mi se nije dopadala na tim vokalima, ne kazem preslikano, ali to je taj osecaj veoma mi je slicno...i zaista LA2a zaista retko koristim na rep vokalima, koristim ga nekad samo zbog tona koji mi daje i to cisto sa iglom da mrdne po nekad da ne bude da skroz ne radi... Ali ga obilato koristim na pevanju...

Na repu vise preferiram softube Cl1b ili neki 1176, ili neki VCA kompresor i obozavam onaj EMI TG 2005 verziju konkretno, PSP OldTImer je ZVERINA, i svidja mi se ovaj NI Vari MU, ali jezivo iscrpljuje procesor...

Ali zato na pevanju, i na svemu gde tonovi traju duze gde nema brzih promena reci i tranzijenata, LA2a mi je neprikosnoven... Po nekad ga cak stavim i na master busu samo da se "igla" ponekad mrdne, znaci fakticki nista ne radi... Videh na Waves webinaru Yoada Neve-a da to radi u masteringu kako on kaze zbog "tona" koji mu daje LA2a, a ako sam ga vec tako koristio za vokal zbog tona reko aj da probam i na masteru ili u samom masteringu, samo stoji tu i igla jedva da mrda ako mrda, nije los filing, malo nacini stvari tezim, okruglijim...

Last edited by Jan; 23-11-2012 at 05:05 AM.
Jan is offline   Reply With Quote