View Single Post
Old 22-11-2012, 06:05 AM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: NI Classic compressors (da, jos jedan!)

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nikad u životu nisam pipnuo LA-2A ali sam onako napamet spreman da tvrdim da su razlike između bilo koja dva slučajno izabrana primerka originalnog hardvera makar iste kao razlike između Waves, UAD i NI emulacija, ako ne i veće.

Pozdrav,

Vasa
Evo, bas sam se igrao nocas sa podesavanjima... Ne bih se slozio 100% sa ovim gore, ako si hteo da kazes da su razlike zanemarljivo male. Nemam pojma iskreno kako rade ove analogne sprave, tj kakav zvuk imaju i koliko se razlikuju od komada do komada, ali evo nekih mojih zapazanja u vezi razlika emuliranih verzija:

Za iste vrednosti svih knobova, razlike su osetne izmedju NI i Wavesa. Ni je nekako meksi, tj nije agresivan kao Waves (koji je najagresivniji od svih) - kad kazem agresivan, mislim na recimo sledece:

Attack - 3 (srednje)
Release - 7 (najbrze)
Input - 36
Output - 6
Ratio - 4

Sta se desava ? Uzeo sam sner i krenuo da ga "gazim" Najostriji rezultat je dao, kako sam rekao vec, Waves CLA - 76, NI sam morao jos malo da napumpam (digao sam input na 30) da bih dobio malo priblizniji zvuk, medjutim nedostajalo mu je malo definicije... A na istom setovanju knobova - nebo i zemlja razlika.

Probao sam i onaj IK Multimedia T-Racks, koji je nekako najglasniji... Ali opet mi se Waves vise svideo. Zvuk mu je nekako "prstav" Ostaje jos da u studiju cujem i UADa sa istim snerom i istim postavkama.

Krajnji zakljucak - na istim postavkama knobova i nisu bas slicni rezultati, na "dostelovanim" vrednostima zvuce dosta slicno, ali ipak razlicito. Opet - stvar ukusa.

Ono sto je bitna razlika svih ovih je to sto npr Waves 1176 ima "analog feel" switch i dva "ukusa" - revizije osnovne 1176 jedinice , IK MM T-Racks ima M/S kodiranje, dok NI ima Wet/Dry knob i SideChain. Eto, to bih mozda podvukao kao njihovu najvecu razliku.