Quote:
Originally Posted by mikron
Ja u klin ti u plocu ?
Znas li nesto o miksanju ?
|
Ne govorim o mom znanju miksanja ako si uopste procitao sta sam napisao.
Evo, ovo se zove
argument:
Imao sam dva klijenta koji nikada u zivotu nisu culi (hardverski) Manley Massive Passive ali su ih kupili zbog toga sto su hvaljeni na forumima. Kada su ih ukljucili u svojim prostorima koji NISU bili do tada sredjeni (oba pogresno ili nimalo), nisu mogli da ustanove (na sluh) sta je u Manley MP toliko specijalno i sta ga to razlikuje od
obicnog ekvilajzera. Posto su sredili slusanje i akustiku, veoma lako su ustanovili sta je to toliko "specijalno" u njemu.
Moji zakljucci (ako smem, prosta logika):
- I u nesredjenom prostoru skupa sprava radi odlicno, ali ljudi, koji do tada nikada nisu culi efekte doticne sprave, ne mogu da cuju sta ta sprava, zapravo, radi.
- Ako mikser efendija ne moze da cuje sta neka sprava radi, ne moze ni da upravlja njenim uticajem, pogotovo ne kreativno.
- Ako je mikser efendija izvezban, te unapred zna sta da slusa ("cheka") kod skupe sprave i maskiranje mu definitivno u tome ne smeta, onda moze da radi i u nesredjenom prostoru, pa cak i samo "na slusalice", posto je uvezban.
- Mikser efendija koji nikada nije radio sa skupom hardverskom spravom, niti zna koji su joj uticaji, pa samim tim ne zna ni kako da je kreativno upotrebi, a zbog haosa u sobi, ne moze to ni da nauci, i dalje moze drzati spravu u reku i hvaliti se da je ima, pod uslovom da njegovi klijenti
ne znaju da mu ne sluzi skoro pa nicemu.
Kao sto mozes da primetis, ovi zakljucci poticu od mog iskustva u mom poslu i nemaju nikakve veze sa mojim znanjem miksanja, u smislu da ja tu sam nesto pokusavam, da smiksam... Boze pomozi...
Tako da..... pokusaj da ne zamenjujes teze.
Kao sto rekoh.... imali smo dosta ovakvih "diskusija"... i trend je jasan... ITB + Akustika se siri kao princip.. i sve je cesce... barem za one koji ne mogu da prestanu da se bave produkcijom i da sutra prodaju cipele.. pa im investicije u "nekretnine", tipa akusticki tretman, sigurno ne odgovaraju, jer ni sami nisu sigurni sta ce raditi u zivotu. A kada se nema dovoljno za SVE, onda se pravi
kompromis. S tim sto je skupi hardver, u bilo kakvoj sobi, pogresan, prema argumentima koje sam, sada detaljnije, napisao gore.