View Single Post
Old 16-11-2012, 07:22 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: POMOC! Label zahteva "publishing rights" za akapelu

Quote:
Originally Posted by Marexoman View Post
Ovako stoje stvari:
Pre nedelju dana sam poslao DEMO jednom izuzetno jakom i cenjenom labelu i njihovom A&R-u se svidela traka i zeleo je da je uzme ali me je pitao da li je vokal prepevan, licenciran, i slobodan za izdavanje.

Ja sam odgovorio kako stoje stvari - uzeo sam 13 sekundi iz acapelle koji sam pronasao u "Acapella Anonymus Collection" - neka vrsta bootlega, nelicenciranih akapela izdata jos 1984.godine (http://www.discogs.com/Various-Acape...release/263577).
Odgovor A&R-a je bio da nisu u mogucnosti da izdaju traku ukoliko ne dobijem "publishing rights" za vokale.

S obzirom da je label koji je izdao tu staru originalnu verziju pesme ugasen jos 1986. a pevacica verovatno ima 65 godina i ne zna sta je internet ili mozda nije ziva, ne znam sta mi je ciniti.
Molio bih cenjene forumase, pravnike, producente, bilo koga, da mi pomogne i predlozi sta da radim i kome da se obratim.

Hvala unapred!
he he..pa ovo nisu neke "nepoznate pesme"..!! Sve su legendarne stvari koje su vec bile samplovane itd itd.

Anyway - ti nemas nista sa pevacicom (koliko god ona bila stara i neupucena u internet )
SVE te navedene pesme na toj kompilaciji imaju publishera (kompaniju koja ubira pare od koriscenja ovih pesama / vokala / samplova itd..)

Uradi search na internetu i pronacices ko je publisher, vrlo lako.
Onda treba da se obratis njima, posaljes pesmu i vidis koliko ce da ti traze para za upotrebu tog vokala. Moze da bude u stotinama ali vrlo verovatno u hiljadama dolara / eura / funti...
Tu ti u principu ti treba saglasnost originalnog izdavaca (disko kuca - jer kosristis originalni snimak vokala za koji je ta disko kuca platila studio, itd) i publishera (vlasnika izvodjackih prava na pesmu). Jednom reci - treba da platis na 2 mesta!!
Ako label ne postoji, kreni od publisher..oni garantovano jos uvek imaju prava!!

Opcija 2 - nadji nekoga ko ce da ti odpeva isto tako i onda ti treba samo dozvola publishera da "obradis" pesmu..mozda i tu budu neka pare..ali sumnjam...samo treba da se napise ko je kompozitor i publisher.
(zato te je A&R pitao jel vokal "prepevan" !!)

rad sa samplovima nikad nije bio lak ni jeftin

I tek tu se vidi koliko (dobar) vokal znaci za pesmu....
DaBear is offline   Reply With Quote