View Single Post
Old 14-11-2012, 02:21 PM   #1
Gillette
Member

Default Mo?e li ovde da dođe mikrofon ?

Pozdrav svima, nadam se da postavljam pitanje na pravom pdf-u.
Već dugo ne smem da se ohrabrim da ispovezujem neke stvari u svom malom kućnom studiju. Nisam profesionalni muzičar, tako da sve poku?avam sam, a na forumima ima dosta ljudi koji su odavno u tom svetu i valjda polaze od toga da se neke stvari podrazumevaju, tako da dobijam uglavnom neupotrebljive odgovore, pored kojih moram da tra?im dopunske, da istra?ujem i učim itd.
Naravno, nemam ni?ta protiv istra?ivanja i učenja, ali kako je moja osnovna ?elja pre svega da sviram, a ne da se toliko bavim hardware-om, utoliko bih voleo i odgovori da budu ?to jednostavniji.

Evo kakva je situacija:

-Najpre sam ?eleo da iskoristim kompjuter za snimanje gitare. Prvi saveti koje sam dobio bili su da moram da nabavim eksternu zvučnu karticu, te sam se tada i dao u istra?ivanje koju da uzmem. Kako nisam raspolagao sa ne znam kakvim novcima, izabrao sam ne?to ?to ima zvučnu karticu u sebi, ali slu?i i kao Midi-kontroler. Malo tra?io recenzije po netu, malo gledao snimke (a plus ima i klavijaturu, koja mi je dobro do?la da se malo podsetim sviranja klavira) i izbor je pao na M-Audio ProKezy Sono 61.
Ovde prila?em sliku koja će biti korisna za pitanje kasnije

http://www.maudio.co.uk/images/globa...ono61_Back.jpg

To je uređaj koji se priključuje na USB i privh nekoliko nedelja je sve lepo radilo (naučio sam ?ta je DAW, ?ta je VST, skinuo 150 hiljada raznih virtuelnih zezalica, instrumenata..a onda sam počeo da dobijam plave ekrane i naravno, morao da preinstaliram OS)

Posle toga, dobro isprepadan plavim ekranom, re?io sam da koristim samo jedan DAW, i samo one VST-jeve koji mi trebaju, ili.. makar blizu.
Ako pogledate sliku ovog midi-kontrolera, videćete da on pozadi ima ulaze i za instrument i za mikrofon.

Ja sam do sada u ulaz za instrument uključivao gitaru i uz pomoć Reaper-a i Amplitube, Guitar Riga snimao neka svirkanja (sa manje ili vi?e ?uma, ali sam nekako i oko toga naučio da koristim Noise Reduction programe , pa to nekako ide)
Sada je (i to je sada sr? ovog topika) do?lo vreme da tra?im neki mikrofon.

Kao ?to sam napomenuo, midi-kontroler ima ulaz za mikrofon, ali..tu nastaje dilema ? koji - i kako to priključiti.

Napominjem da mi kontroler slu?i i kao default Sound Card, te da sam onu integrisanu u MB PC-ja, zaobi?ao.

Zbog te okolnosti sam zvučnike priključio na midi-kontroler.
Dakle, za snimanje glasa bih uzeo neki sasvim budget microphone od oko 100 evra (recimo neki kondenzatorski Behringer B2-pro, mada je i tu neka va?a preporuka dobrodo?la) ali kako da ga priključim, a da opet zaobiđem PC zvučnu karticu, već da sve ide kao i sada.

Ako ubodem samo mikrofon, čuo sam da to neće biti dovoljno već da moram da nabavim i makar neko pretpojačalo. Ok, ali da li sa ovim kontrolerom to mo?e tako da radi?
Vidim da sada ima i USB mikrofona kao ?to je recimo ovaj

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/...rski-mikrofon/

ali ako njega ubodem u USB to znači da tako zaobilazim Midi-kontroler i idem preko zvučne kartice koju sam izbegao na prvom mestu (mogućih problema sa latencijom, boljeg zvuka isl)

Ili je i ovaj mikrofon sasvim dobro re?enje - ali bih onda morao da negde u softveru ne?to sređujem kako bi ispalo da i taj usb-mikrofon ?vidi? glavnu zuvčnu kartu, tj midi-kotroler?

Mislim da bi za moje potrebe usb mikrofon bio odličan i najelegantnije re?enje (a i ni?ta lak?e nego samo ubosti ga u usb a ostaviti na midi-kontroleru ulaze za ne?to drugo ?to bih eventualno priključio - tipa procesor za gitaru isl) ? a opet, ne bih da kupujem usb mikrofon koji će da ?vidi? samo PC karticu koja mi nije default.

Izvinjavam se na preop?irnom uvodu, ali namera mi je bila da vam ilustrujem koliko sam u svemu ovome amater i da mi trebaju zaista jednostavni odgovori kako je i ?ta sve moguće sa ovom opremom ?to imam i kako bih je eventualno nadogradio na pravi način. Hvala unapred.
Gillette is offline   Reply With Quote