Druže, nije problem da ti neko uzme pare na glupost...
Koje god monitore da imaš, pa i najgore, moraš da ih naučiš, da naučiš kako rade, koliko "lažu"!
SVAKI MONITOR LAŽE, i onaj od milion €, u Abbey Road-u, ali je fora u kojoj je to meri i koliko dobro ga poznaješ.
"Referentno" slušanje je kolokvijalan izraz, teoretski NE POSTOJI jer svi različito čujemo (ima i medicinsko objašnjenje), sve i da postoji takav monitor.
Zato i postoji milion modela jer se proizvođači prilagođavaju "senzibilitetu" slušaoca, zarad profita doduše, ali svako čuje "na svoj način".
Ideja o "presetu", imajući u vidu različitosti usnimaka, semplova, različite percepcije slušanja (makar i na istim monitorima) je toliko varijabilna, da o tome nema ni govora!
Uči kako rade monitori koje imaš! Ako imaš smeće, moraš imati nekoliko izvora (po mom ubeđenju nephodno u takvoj situaciji) na kojima ćeš "izvući srednju vrednost"...!
Dakle, batali se ćorava posla i slušaj muziku koju inače slušaš NA TIM MONITORIMA, i onda slušaj to što radiš i na njima i na drugim izvorima, pa ćeš doći do toga kako šta i gde radi...!
Ja sam
ovo miksao na
AKG K44 od
25€ ali sam
znao kako rade...!

Naravno čekirao i na hi-fi liniji, i zvučnicima od kompa itd... Ali i dan-danas ljudi u studijima nisu u stanju da dobiju ovakav snimak (a nije da je neki vrhunski)...a ne
live u praznoj kafani...!
Ajd' skupi muda i udri dalje, mani se pomoći i prečica do znanja, jer ćeš usput naučiti puno...!