Quote:
Originally Posted by OFF
Postoji li uopste naprava koja stoji izmedju pojacala i zvucnika ( tacnije bi redosled vezivanja bio pojacalo - zvucnik, paralel out- atenuator - zvucnik).....?
Ideja mi je da smanjim gabarite razglasa za male svirke.... i da jednim snaznijim pojacalom mogu da radim sa 4 pasivna zvucnika (uz aktivni sistem koji se uvek nosi)......
to naravno moze i bez nekoga atenuatora, ali realno cesto imam potrebu da sve 4 kutije budu razlicito glasne...... neke sluze za dozvucavanje, pa moraju biti prilicno tihe......
do sada sam nosio 2 pojacala po 25kg, za 4 zvucnika..... a godine stizu, kichma se savija
ako ima neka budza bezbedna, da se stavi pre zvucnika, po cenu da malo i degradira zvuk, rado bi je nabavio
|
Mozes pomoci sebi kupovinom laksih pojacala (neki "switch mode" sa switch mode napajanjem (SMPS)).
Pasivni atenuator se moze napraviti ali on ce da promeni stosta u frekventnom odzivu pored nivoa... a i grejace se (taj atenuator) tako da ce efektivna snaga sa njim biti manja za sve, a za isto mucenje pojacala (sto ti odgovara, ali da napomenem).... te u nekim okolnostima to moze da ti bude i preslabo.
Realno bi se mogao sastaviti atenuator sa frekventnom kompenzacijom, ali se bojim da ce ti to biti preskupo, s obzirom koliko si najverovatnije spreman da investiras u njega (vise od 100EUR sigurno ti ne odgovara)
EDIT: koliko ti deciblea treba, tacno?... posto bi regulacija kao potenciometrom bila BAS skupa.