View Single Post
Old 11-10-2012, 11:21 AM   #3
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Besplatni protools 10 hd za sve

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Pomalo je off, ali nije ni da nema veze sa onim što je ovde na

nekoliko mesta već procurelo...

Dakle, legalan tj. nelegalan soft. Stvarno ne znam šta bih vam

rekao osim da sve zavisi iz kog se referentnog sistema profesije (hobija)

posmatra stvar.

Recite mi samo koja je to logika da ne jedem 'lebac ne bi li posle već

koliko meseci uštedeo za ProTools 10 i otkrio da li mi taj soft "leži" ili ne?

S druge strane, kome da naplatim tu *****anciju? Mislim, nekima je to

lakše ili lako, vidim, pominjete nekakve klijente, mušterije, ali stavite se

u kožu jednog novinara koji u Srbiji radi (ako radi) za tristotinjak evra, i

probajte da sa tom lovom vodite nekakav porodičan život, a usput

budete "legalista".

Jasno je da je to nemoguće.

Zato krekovane verzije, po mom mišljenju, i postoje. Da bi ekonomski

obogaljeni entuzijasti ostali u toku, pokadkad svoje znanje i naplatili,

iako sve vreme uče "na crno". Jer, svakako da im ta "prevara" neće značiti

puno na ukupnom saldu. Oni su u tome jer to vole, a srećna

poslovna okolnost tu je samo da bi se osetili za trunku sposobniji u

svetu gde ne žele prihvatiti ideju kako je isti stvoren samo da bi

preživeli.

Kad budeš i sam bio autor nečega što se tek tako raznosi po internetu dok ti čekaš potencijalnog kupca da ti donese hleb na sto kupovinom tvog dela, moći ćeš realno da govoriš o tome, a sada si kao i većina drugih na ovim prostorima pomalo samoživ i misliš samo na sebe i o svom problemu da dođeš do alata, pritom zaboravljaš da je i kreator alata takođe imao svoje probleme da ga napravi i tebi pruži na korišćenje.

Druga od nekoliko nerealnih stvari koje si rekao je to probanje softvera, da si se malo informisao i potrudio da odeš na zvanični sajt a ne na sajtove gde se valjaju ove krekovane verzije, znao bi da Pro Tools 10 dolazi FREE 30 dana, pa možeš lepo probati i videti vredi li te novce ili ne vredi.

Treće i možda najbitnije, postoje veoma jeftini, pa čak i besplatni programi koji ti omogućavaju da radiš sve to isto, ali u jednom fer okruženju gde ćeš ispoštovati i sebe i one koji ti pružaju tu mogućnost, autore softvera.

Već je odavno jasno da svaki DAW radi jednu istu stvar, pitanje je samo na koji način, pa zato i imaš mogućnost da biraš za svoj novac na koji način će teći tvoj workflow.
E sad, je li pošteno da Pro Tools bude toliko skup, to je relativna stvar, ali opšte je prihvaćeno mišljenje da je upravo Pro Tools najrafinisaniji vizuelno, kao i načinom na koji se u njemu snima i miksa, pa zbog toga mnogi opravdavaju tu cenu.

Nemoj da misliš da te napadam zbog ovoga, a sebe veličam jer sam kupio par softvera, znam kako je kad se nema novca, a opet i kad se malo zaradi od tog posla pa se može kupiti legalan software, ali opet kažem, ima uvek nekog rešenja, nije krađa jedino.
To je kao kad se sprema bend, ovde svi hoće prvo da sviraju za pare pa da vežbaju (u teoriji), a niko neće da uloži u opremu i rad, pa da se to kasnije isplati.
Zato nam je tako kako je...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 11-10-2012 at 11:24 AM.
kravadinka is offline