View Single Post
Old 21-09-2012, 11:08 PM   #412
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
A opet, zar nije 95% sekcije "Dizajn i konstrukcija studija" posvećeno tome?
Upravo tako, ma koliko truda ulagali mi koji mislimo da nesto znamo o tome, sobe ce se, ako ih iko bude uopste sredjivao, sredjivati "prema trenutnim mogucnostima"... a to je upravo to sto Khan navodi... ja bih dodao jos "enthusiastic guerilla brigade" kao prefix, da bi zvucalo barem mocnije iako je skoro pa "od svacega po nista"
Quote:
Originally Posted by awacs View Post
E, tu je razlika. Moje pojačalo nije fancy, ali su bar zvučnici kompresioni (sealed enclosure), kao što je Bogi primetio. Njihov bass driver je 10", a po proizvođačkoj specifikaciji kutija ide "dole" do 45Hz (-3dB). Za razliku od npr. Adama A7X koji sa svojih 7" ide do 42Hz. Ali pošto je slušanje zvučnika i odnos prema njima čist zen budizam, same te brojke malo (ili ništa) ne govore o tome na kojim zvučnicima je lakše pratiti low end, pogotovo u akustički netretiranom prostoru. Ili, u tvom i mom slučaju, "akustički maltretiranom" prostoru

.........
Da ti demonstriram sta, zapravo uradi AR-25 sa svojih 45Hz ("zive vage") u sealed box, naspram ADAM A7X, ali ispod 40Hz
Dao sam dva moguca odziva za ADAM A7X, jer ne znam koliko su drajver zagnjavili da svira "nisko"... i da li su isli na odziv cetvrtog reda, ili sestog reda, ili nesto izmedju... nisam ulazio u detalje... odziv mu je negde izmedju zelene i plave linije.... ako nije neki od njih. Crveni je Acoustic Research AR 25.
Bass reflex se inace kupuje samo zbog one "kifle" iznad 40Hz gde stvarno ponegde moze biti glasniji za 2.5dB... ali zato kompresioni svira daleko od tisine ispod 40Hz koga mala soba jos POJACA, jer ima LP shelving filter ispod najnizeg sobnog moda... te ako je najnizi sobni mod na oko 40Hz (vrlo moguce ako je najveca dimenzija sobe 4.0-4.5m) onda se dobije priblizno ravan odziv do subfrekvencija... sto bass reflex ne moze nikako...
Tako da ti cujes i sve sobne modove koji postoje, ali Bogami i gomilu toga sto je van sobnih modova a pripada muzici... samo zbog sprege zvucnika i sobe...
Attached Images

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 22-09-2012 at 08:10 AM.
boggy is offline   Reply With Quote