Quote:
Originally Posted by Khan
Da ne kidnapujem thread dalje, samo kratka misao (...)
|
Mislim da ovo uopšte nije kidnapovanje threada, naprotiv. Uslovi koji vladaju u radnom okruženju utiču na rezultat isto koliko i računarski softver i hardver. Pa ako već smemo da pričamo ko koristi kakve pluginove, onda valjda smemo da pričamo i o zvučnicima i zidovima
Uši i mozak su zapravo previše tolerantni organi. Njih prirodno ne zanima kako zvuči low-end niti kako zvuči saturacija na Vintage Warmeru u odnosu na saturaciju na Fab Filter Saturnu. Oni stalno žele da slušaju ceo zvuk, a mi ih tokom miksa na silu teramo da se bave pojedinačnim segmentima. Ne govorim o slušanju
pojedinačnih kanala preko SOLO funkcije, nego o segmentima
zvuka.
Uobičajena posledica analitičkog/selektivnog slušanja je da rešavajući jedan problem (npr. "click" vs. "body" vs. "thump"" na bas bubnju) mozak
potpuno zanemari sve ostale elemente miksa. Jebiga, to smo tražili od njega - to nam je i učinio (pošto je tolerantan). Razmišljaće o bas bubnju onoliko dugo i onoliko temeljno koliko mi to tražimo od njega.
(NEVOLJA #1): što se duže i temeljnije zamajavamo jednim konkretnim detaljem, mozgu treba više vremena da prestane da se bavi tim detaljem i da se skoncentriše na sledeći. Čak i kad pozatvaramo sve "prozore" pluginova koje smo koristili da dobijemo idealan odnos "clicka", "tela" i "thumpa" bas bubnja, mozak još dugo vremena podsvesno misli o bas bubnju, a ne o celokupnom zvuku.
(NEVOLJA #2): u lošim akustičkim uslovima
ogromna količina vremena se posvećuje pitanju "da li
zaista ima previše/premalo basa, ili
ja čujem previše/premalo basa". U tom smislu, donošenje svake odluke traje mnogo duže, a onda mozak ima sve duži "period oporavka" od problema kojim se bavio. A onda su mu potrebne sve duže pauze u radu da bi se "resetovao"... zato stvari koje bih inače uradio za jedan sat radim po ceo dan.
Sve ima cenu - nešto platiš novcem, nešto vlastitim vremenom. Uglavnom biva tako da svako plaća onom valutom koju poseduje.
Pozdrav,
Vasa