@Rhino - Hvala, nadam se da sam bar malo pomogao
Quote:
Originally Posted by kravadinka
Možeš li u Cubase na mixer-u jednim click-om otvoriti plugin, drugim clickom podesiti send?
Jedim click-om izbrisati plugin?
Jednim clickom kopirati plugin?
Jednim click-om poslati kanale na grupu?
Jedim click-om sve ih izbaciti iz grupe?
Snimiti jedan audio kanal direktno u drugi unutar softvera?
|
1 - moze: F11 i jedan klik misem.
2 - Za brisanje plagina treba 2 klika

3 - Drzis ALT i jednostavno prevuces plagin
4 - Moze, naravno, selektujes kanale, drzis shift i klik na output. Svi idu na grupu (ako mislis na subgrupu u mikser)
5 - Na isti nacin mozes i da ih izbacis
6 - Jedan klik na "lanes" ikonicu i svaki tejk je zasebna traka unutar jedne trake.
Quote:
Malo si nerealan, ali to je razumljivo, braniš svoga konja pa skrećeš sa teme.
Moje osvrtanje na Reaper je bilo upućeo Janu da ne baca pare na C6, jer za 10 puta manje novca može dobiti u većini segmenata podjednako dobar i u nekim segmentima bolji software.
|
Ne branim ja nicijeg konja, od svih mogucih programa, ostao sam na kombinaciji Sonar / Cubase. A probao sam ih bukvalno sve. Svi imaju nesto sto mi se svidja i nesto sto mi se ne svidja. Imam ja brojne zamerke na Cubase, ali Reaper ima neku filozofiju rada, koja meni licno ne lezi. Jos sam na beta forumima pokusavao da ih nateram da urade to multichannel rutovanje malo bolje, da ne moram da sendujem kanale kroz master kanal - koji je ustvari 16 kanalna traka sa plaginom... To me je odbilo od Reapera. Mene licno.
Drugo - sam izgled reapera je nekako nedovrsen - narocito ako ne nadjes neki dobar skin (nasao sam jedan odlican - RADO v4) Stvar ukusa, ali meni je Cubase sredjen bas kako treba, narocito od verzije 5.5.1... Melem za oci posle npr default Reapera
Trece - Reaper startuje brzo. Ali problem je (bar meni) sto na setovanju bafera od 64 sempla, Reaper secka i krcka, dok u Cubaseu otvorim projekat sa dosta kanala i on radi...
Quote:
Cubase je ovde neki "standard" samo zato što ga ima za džabe, jedan je od prvih koji su se tako pojavili i postoji velika tradicija kod nas da se baš Cubase koristi.
Ne kažem da je software loš, ne kažem da su drugi generalno bolji, ali ako vidiš na nečemu rogove, a to nešto kaže BEEEE, zaš da je u pitanju koza, pa tako ne možeš ništa reći što će izmeniti utisak većie ljudi na planeti koji koriste DAW da Cubase nije jedan od najsporijih i subjektivno najružnijih DAW-ova na tržištu.
|
Opet se ne bih slozio. Sve moguce sekvencere, pa i Sequoju mozes da skines za dz. Jednio ne mozes upravo CUBASE 6 da skines dz. Samo 5 i to 32bit. Pojavio se prvi, jer pre njega i nije bilo nekog izbora, sem Cakewalka (i on je mogao da se nabavi, ali ga niko nije koristio), Frutija (od kog sam pobegao glavom bez obzira) i raznih amiga-style trekera (ST3, ReNoise i slicni), kao i experimentalnih (Jeskola Buzz) Niko mene nije prisilio da radim u njemu. Jednostavno mi je "lego" ko budali samar
Da bi neki softver ocenjivao, moras da ga dobro savladas, ne samo da znas da radis na njemu. Svaki ima precice, olaksice i slicno. Ja kad pricam o Reaperu, uvek naglasim da je
meni ovo ili
meni ono, ne govorim to kao da je
apsolutno tako i nikako drugacije, jer mu mozda nisam dovoljno vremena posvetio, da mu udjem u srz. Na kraju, vec sam rekao - sve je stvar ukusa i navike...
I odosmo off-topic...