View Single Post
Old 18-09-2012, 02:22 PM   #406
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Test mix - kanali za vezbanje...

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Mozda da sednemo i napravimo teoretsko zaledje ovakvom pristupu jednog dana, recimo, 'my room, anarcho-acoustic'.
A opet, zar nije 95% sekcije "Dizajn i konstrukcija studija" posvećeno tome?

Quote:
Ponosni sam vlasnik EV Cristal monitora, mada priznajem, imam fancy pojacalo da ih teram...
E, tu je razlika. Moje pojačalo nije fancy, ali su bar zvučnici kompresioni (sealed enclosure), kao što je Bogi primetio. Njihov bass driver je 10", a po proizvođačkoj specifikaciji kutija ide "dole" do 45Hz (-3dB). Za razliku od npr. Adama A7X koji sa svojih 7" ide do 42Hz. Ali pošto je slušanje zvučnika i odnos prema njima čist zen budizam, same te brojke malo (ili ništa) ne govore o tome na kojim zvučnicima je lakše pratiti low end, pogotovo u akustički netretiranom prostoru. Ili, u tvom i mom slučaju, "akustički maltretiranom" prostoru

Quote:
Kolicina sati ulozena u rad, neuporediva je kolicini sati bedacenja o nedostiznim uslovima i skupoj opremi. Laka matematika. Poz.
Potpuni pakao. Nekoliko puta sam već rekao: da nisam u samoproklamovanoj penziji i kad bih poludeo i hteo da organizujem svoj radno-POSLOVNI prostor, ne bih imao dilemu u šta najviše para da uložim.

Nekada je bilo jednostavno nemoguće da imaš (makar i kućni) studio bez dva magnetofona i miksera. I u najjeftinijim varijantama nisi mogao da prođeš ispod ondašnjih desetak hiljada maraka, samo za te tri stavke. Ali jednostavno si morao si da ih imaš. Bez ijednog mikrofona, kabla ili trake. I bez ijednog zvučnika, naravno

Jebiga, danas za ~3000€ možeš da spakuješ pristojan multichannel ITB setup sa bar 8 mikrofonskih ulaza i gomilom virtuelnih kablova, da ne govorim o virtuelnom racku, koji u slučaju npr. Reapera košta cca. 60€.

E sad, ako uzmemo onako ofrlje da je današnjih 10.000€ kao nekadašnjih 10.000 maraka, makar sve ono što bih uštedeo na mikseru i magnetofonima bih uložio u akustiku prostora. Pošto je mnogo važnije da čovek može da čuje šta radi, makar i na jeftinim uređajima (kompresorima, EQ, jekama) nego da vrti dugmiće na Manley Massive Passive ili SSL Super Analogue Channel Strip-u i da veruje da par hiljada evra uloženih u brendirane sprave skida odgovornost sa njegovih ušiju i mozga.

To je ustvari ista tvoja matematika, samo drugačije ispričana I ne pričam je tebi (pošto ti je očigledno jasna), nego "onako"

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 18-09-2012 at 02:25 PM.
awacs is offline   Reply With Quote