Quote:
Originally Posted by Khan
Mozda da sednemo i napravimo teoretsko zaledje ovakvom pristupu jednog dana, recimo, 'my room, anarcho-acoustic'. 
|

A opet, zar nije 95% sekcije "Dizajn i konstrukcija studija" posvećeno tome?
Quote:
Ponosni sam vlasnik EV Cristal monitora, mada priznajem, imam fancy pojacalo da ih teram...
|
E, tu je razlika. Moje pojačalo nije fancy, ali su bar zvučnici kompresioni (sealed enclosure), kao što je Bogi primetio. Njihov bass driver je 10", a po proizvođačkoj specifikaciji kutija ide "dole" do 45Hz (-3dB). Za razliku od npr. Adama A7X koji sa svojih 7" ide do 42Hz. Ali pošto je slušanje zvučnika i odnos prema njima čist zen budizam, same te brojke malo (ili ništa) ne govore o tome na kojim zvučnicima je lakše pratiti low end, pogotovo u akustički netretiranom prostoru. Ili, u tvom i mom slučaju, "akustički maltretiranom" prostoru
Quote:
Kolicina sati ulozena u rad, neuporediva je kolicini sati bedacenja o nedostiznim uslovima i skupoj opremi. Laka matematika. Poz.
|
Potpuni pakao. Nekoliko puta sam već rekao: da nisam u samoproklamovanoj penziji i kad bih poludeo i hteo da organizujem svoj radno-POSLOVNI prostor, ne bih imao dilemu u šta najviše para da uložim.
Nekada je bilo jednostavno
nemoguće da imaš (makar i kućni) studio bez dva magnetofona i miksera. I u najjeftinijim varijantama nisi mogao da prođeš ispod ondašnjih desetak hiljada maraka, samo za te tri stavke. Ali jednostavno si
morao si da ih imaš. Bez ijednog mikrofona, kabla ili trake. I bez ijednog zvučnika, naravno
Jebiga, danas za ~3000€ možeš da spakuješ pristojan multichannel ITB setup sa bar 8 mikrofonskih ulaza i gomilom virtuelnih kablova, da ne govorim o virtuelnom racku, koji u slučaju npr. Reapera košta cca. 60€.
E sad, ako uzmemo onako ofrlje da je današnjih 10.000€ kao nekadašnjih 10.000 maraka,
makar sve ono što bih uštedeo na mikseru i magnetofonima bih uložio u akustiku prostora. Pošto je mnogo važnije da čovek može da
čuje šta radi, makar i na jeftinim uređajima (kompresorima, EQ, jekama) nego da vrti dugmiće na Manley Massive Passive ili SSL Super Analogue Channel Strip-u i da veruje da par hiljada evra uloženih u brendirane sprave skida odgovornost sa njegovih ušiju i mozga.
To je ustvari ista tvoja matematika, samo drugačije ispričana

I ne pričam je tebi (pošto ti je očigledno jasna), nego "onako"
Pozdrav,
Vasa