View Single Post
Old 17-09-2012, 11:20 PM   #3
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: 32bit ili 64 bit?

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
@Moritz

Malo sam se slobodnije izrazio, ali je suština da je Cubase software sa najvećim brojem click-ova po jediici urađene radnje. Mnogo dugo sam radio u njemu, a onda sam otišao i nikad se nisam vratio.
Što se boja tiče, ništa ne pomaže tolikom šarenilu, kontrasti su jako loši, ikone nerazumljive, ima ih milion sa nekim besmislenim slikama i sve su svugde po screen-u, veoma zamoran software.
Svakako, ovo za broj click-ova je prosta matematika, dok je ovo drugo moje subjektivno mišljenje, iako globalno prihvaćeno...

@Jan

Ako je tako onda koristi 64bit kao što si i radio, onda dižeš u bridge-u te 32bit pluginove.
Kod mene je drugačija priča, ne opterećujem se puno je li 32 ili 64, ali sam Kontakt i Superior stavio u Dedicated Process i sve ostalo vadim iz 32bit Reaper-a.
Ne zaboravi da svaki Dedicated Process vuče i rpocesorsku snagu pa će malo ranije da zacvili procesor ako imaš više od jednog ili dva procesa van Reaper-a.
Pa s obzirom da u Cubaseu moze da se ukljuci ikonica za pozivanje plagin prozora cak i u samom midi editoru, moram da kazem da se ne slazem sa ovim za broj klikova. A ubacivanje VST efekata takodje moze bez pritiskanja na "e" kao i u bilo kom drugom DAW sekvenceru... Samo je stvar navike.

Dodatni procesi ne jedu mnogo procesora, bar ne u toj meri, da bi se merili sa potrosnjom jednog osrednjeg plagina... Ne otvaraju se plaginovi - svaki u svom procesu, narocito Cubaseov ili Sonarov bridge to ne rade.

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Jan, zašto koristiš 64bit verziju, ipak je glavnica pluginova 32 bit, samo pojedini moraju biti otvoreni u 64bit zbog memorije, a njih otvaraš uz pomoć bridge-a, nema potrebe za komplikacijama...
Ovo je netacno. Ima za skoro svaki plagin x64 verzija, sem nekih starih, cije su firme prestale da postoje...

32bit sekvencer isti adresni prostor koristi i za iscrtavanje interfejsa i za neke druge namene memorije sem semplova, sto moze da bude i do 250 neverovatnih megabajta za recimo Omnisphere (od 3GB koji su dostupni, 250MB nije malo). Danas kada svi ili bar 99% plaginova moze da se nadje u 64bita, ne razumem zasto bih koristio 32bit sekvencer, sem ako ne moram (nema narodnog Cubasea 5, na primer i tome slicno) Samo bih 32bitne plaginove kojih jos nema u 64bit verziji koristio preko bridgea, i to je verovatno 1% plaginova trenutno na trzistu... Naravno, najbolje je raditi bez bridgea, a to je 64bit za sve i 32bit za tih par komada koji ce pre ili kasnije, da se pojave i u x64.

Efekti ne jedu mnogo rama, tako da u tom slucaju moze da se ostane i na 32bita...
...Ali opet, moglo je lepo i sa Atarijem da se radi...

Last edited by psionic; 18-09-2012 at 12:13 AM.
psionic is offline   Reply With Quote