View Single Post
Old 13-09-2012, 01:40 PM   #82
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Bravo Reinhard, sada si otvorio jednu novu temu, i sam sam dosao do slicnog zakljucka ali tek kad sam imao sredjenu akustiku. Mislim da je tajna dobrih mixeva i taj deo oko tehnika usnimavanja i to u dobro sredjenim akustickim uslovima. Sve je drugacije i odziv mikrofona, i karakteristike instrumenata, naravno u pozitivnom smislu. I sam Brus Sweden je govorio o tome kad je radio izmedju ostalog sa Jacksonom, snimao ga je par puta sa razlicitih distanci i tako dobijao taj prirodni prostor, i sad dolazimo do zakljucka da je i taj deo fizika-akustika presudan, nijedna emulacija ne moze da bude bolja od zvuka koji je realan u odredjenojj prostoriji. Recimo primetio sam da kada se bubnju doda room sa hardverskog reverba, to nikad ne moze da zvuci tako dobro kao kad snimis drum sa pristojnim room mikrofonima u pristojno akusticki sredjenoj sobi. I sad neminovno dolazimo na temu profesionalnih studija (uslova koji oni pruzaju po svim segmentima) i malih soba u kojima vecina danas radi u svetu, prosto to se cuje na snimcima kako god oni smisljali softverska resenja sa odzivom legendarnih soba i dvorana.
Tako je!
Jednom sam bezveze stavio behr ecm800 u WC (?) kad smo snimali bubanj i rezultat je bio WOOAOOO..
Od tada jedan stalak za majk stoji u wc-u .
Čak i preksinoć kad smo snimali 2 solo violine simultano, taj majk (cca.40?) je dao dubinu, dimenziju..koju ne znam kako bi to odmah u trackingu rije?io, a da pa?e aran?manu songa.

Pričali smo ne?to o kompleksnosti multimajk setapa..ali u dobrim akust. uvjetima upravo te male fazne nepravilnosti (osnovna pravila moraju biti ispo?tovana) daju snimku 3D osjećaj.

Ipak,IMHO, nije sve u boostanju lo i hi enda, te suptilnom dodavanju jeke.

Bilo bi super da je to tako lako; ja bi bio novi Sweiden, Butch Vig..