Sta vi radite tim kompovima kad morate da ih reinstalirate stalno i kad je to jedna od akcija na koje se komp sprema od starta? Ja komp reinstaliram samo kad ga spremam "za udaju"
Razumem ja da ljudima ne treba vise od jednog diska, ili ne mogu da priuste, ali ipak uz mali izdatak moze da se ekstremno ubrza DAW PC.
Moj konkretan primer sto se diskova tice - Windows se nalazi sam na SSD disku od 60GB (OCZ), ne smeta DAW-u, i kosta 35 evra. Ja ne koristim vise od 100GB semplova (uglavnom MOTU Ethno, MachFive, nesto Kontakta) i bas sam ih juce prebacio sve na SSD diskove. Cene ovih diskova postaju jako pristupacne i savetovao bih svakome bez izuzetka da uzme SSD na mesto diska koji se najvise "treshuje" i koji ima gomilu random citanja i pisanja. Nekome ce to biti audio disk, nekome sempl disk, itd.
Dva SanDisk Extreme SSD-a od po 120GB, vezana u RAID-0 (tako da se vide kao jedan od 240GB) sada daju preko 1GB protok u sekundi(!) sa zanemarljivim pristupnim vremenom i nevaznim efektom fragmentacije. To je sve kostalo 150 evra. Dzabe, a ubrzanje u odnosu na standardne diskove je apsolutno nemerljivo. Sve zajedno samo 185 evra, a garantovano najbolji apgrejd za te pare.
OK, moja cela poenta - Particionisanje nece pomoci performansama, naprotiv. Bolje je ustedeti jos tih 50-100 evra (zavisi za koji sistem) i uzeti kvalitetan i dobro zamisljen komplet diskova nego krenuti sa trekovanjem na jednom 500GB disku koji pocne da stuca jer ne moze da povuce sve semplove iz kontakta i jos da snimi zive audio kanale (i onda krece cela muka oko friza traka i slicni smorovi). Na srecu diskovi su poceli ponovo da se vracaju na normalni nivo cena a i prethodna generacija SSD diskova (SATA-2) je uglavnom svuda na rasprodajama tako da je verovatno savrseno vreme da se obnovi arsenal za male pare.