Quote:
Originally Posted by awacs
moj poslednji bend je reciklirao Tomicu Simovića, Lennona, McCartneya i Mano Negra (i jo? sva?ta).
|
Slu?ao sam Familiju mnogo puta i da me je neko pitao za uticaje verovatno ne bih naveo ni jedno od tih imena. To je valjda isto kao ?to se od recikliranog Opela mo?e napraviti novi Peugeot i niko neće prepoznati vezu.
Ali napraviti taj neki novi, svoj stil, to je zaista ključna stvar. Evo pomenuo si Mano Negra. Meni je recimo album Manu Chao - Clandestino ?kolski primer kako je zaista moguće sa namerom napraviti neki novi zvuk ili, jo? bitnije, neku posebnu atmosferu na albumu. Mutno snimljene akustične gitare, vrlo expresivan i specifičan vokal (odglumljen, skoro kao da je u pitanju sinhronizacija lika u nekom crtanom filmu), ponavljanje istih zvučnih efekata u skoro svakoj pesmi ("zujalica" sa padajućim tonom, snimci replika sa radija, televizije, telefonskih razgovora, prenosa fudbalskih utakmica). Mo?da je kod nekih izvođača ta prepoznatljivost do?la spontano, ali samo delimično, jer u osnovi je bitna
svesna odluka da se ne podra?ava tuđi stil. Mo?e se upotrebiti ne?to tuđe kao gradivni materijal, kao ?to je ?ekspir koristio već poznate priče, ali treba stvoriti svoj stil. To je te?i put, od koga mnogi očigledno odustanu već u začetku. U svakom slučaju, to je tema koja u priči o produkciji zaslu?uje mnogo vi?e pa?nje nego tehnički aspekt, decibeli, harmonska distorzija i ostalo, ali iz nekog razloga se ovde oko nje obilazi u ?irokom luku.