Quote:
Originally Posted by fix3r
Zar smo mi stvarno toliko glupi/neuki/potplaceni/zakopani/nazadni/yebemligasta da ne mozemo da napravimo jedan payment gateway? Od tolikih vajnih startup prica i pricica po Srbiji svi rade neku boraniju i niko da se uhvati u kostac sa pravim problemima? Da ne pricam napamet, ne znam kakav je zakon u Srbiji i ko tu koga pravi ludim. Ali znam da smo verovatno jedina zemlja koja za nesto sto mozes sam da probas da uradis ti cekas nekog da ti dodje na gotovo i uzme celo trziste.
|
Paaaa.... promene imena ulica kada novi dodju na vlast...
Quote:
Tj. ne da uzme, nego da mu poklonis milione pa i milijarde. Pa nije taj PayPal bogom dan da mora sa njima da se radi. Ovde se mali trgovci klone PayPal-a zato sto nemas pravo glasa, zalbe, mogu da ti zakljucaju racun kad god im se cefne bez objasnjenja itd.
|
Ma PayPal je vise figurativno iskoriscen za kritiku postojeceg sistema koji se NE ZELI da uklopi u nove mogucnosti za priliv novca (i naplate poreza!), iz samo sebi znanih razloga.
Problem je dubok i zapusten. Takodje vidim da nisu ni spomenuli promenu carinskog zakona, ne samo za uvoz, nego i za izvoz... ko je ikada pokusao da izveze neki aparat ili sta god kompleksnije od zita ili krompira... zna o cemu pricam.
Quote:
Inace, pare lako ulaze u Srbiju. Ili barem jesu. Ja sam pre jednu deceniju radio za strane softverske firme registrovane u Srbiji, sasvim legalna shema, i novac je sasvim fino dolazio preko stranih banaka. Mislim da smo imali prve platne kartice Societe-a, samo sto su otvorili. A da je swift transfer smor, jeste (a i skup). Znam ljude iz BG-a koji lepo otvore "agenciju" u Americi pa shljakaju tako i onda periodicno povuku pare, bez da su fizicki tamo. Ali to je opet sve srpski stap i kanap.
|
Direktno karticom covek-na-coveka ne moze (jos uvek). Za firme je lakse... za firme sve postoji sto treba. Za obicnog coveka ne... a internet je upravo omogucio obicnom coveku da nesto "mrsi" pa da mu jos neko i plati za to... kad se sabere i pomnozi... nije lose na ovu krizu.