Quote:
Originally Posted by awacs
Po?to nemam FCP unosio sam OMF-ove u Nuendo, jer jedino u njemu mogu da ih otvorim. Čisto onako da bih video kako stvari stoje, ispravio eventualne gličeve u rezovima, uradio preroll i postroll "pro?irenja" na promeni scena za eventualne fade in/out-e, a pre nego ?to eksportujem dijalog, muziku i eventualne dodate ?umove za rad u Vegasu.
Svaki put su takve akcije bile prilično frustrirajuće, po?to su se prilikom SVAKOG uno?enja ISTOG .OMF-a pojavljivali drugačiji problemi. Recimo, na jednom kanalu imam "?lajfnu" (ponovljeni klip, ne klasični loop) sa nekakvim ambijentalnim ?umom i koliko god puta da otvorim .OMF taj loop zvuči drugačije po?to su START i END adrese u okviru fajla svaki put drugačije pročitane. I pri svakom ponovljenom učitavanju .OMF-a, neke DRUGE adrese na različitim klipovima su bile pogre?no protumačene. Priličan pakao.
|
Ovdje problem nije FCP nego Nuendo. Onaj dan kad sam sa Nuenda pre?ao na Pro Tools su ti problemi sa AAF-om i OMF-om praktično nestali. Ne predla?em ti prelazak na drugi software, ali mo?da da poku?a? sa nekim third party softwareom za konverziju projekata. Ja sam recimo znao izbaciti XML iz FCP-a, prebaciti u Premiere i onda AAF iz Premierea ubaciti u Nuendo... Prebacivanja tog tipa. Jer se softwarei ponekad jednostavno ne sla?u.
Quote:
Originally Posted by Kooole
Ma ne ljuti se...mislio sam zaobici neke bazicne rasprave kojih mi je puna glava...nista osobno 
Zasto na ovom forumu vlada takvo ozracje?
Konvertiranje je meni pocetak svakog posla, i bas zbog toga avidovu AMA-u ne jebem pol posto.
Od AMA-e je avid postao ono sto nikad nije bio...otvoren i nestabilan program.
Naravno, samo ako se AMA koristi.
S druge strane, ja vecinu editiranja radim na laptopu i ne vidim zasto bi trosio hardovlje na izvornu sirovinu i krmecio komp, kad si napravim male proxye i do jaja.
Kada se radi veliki projekt (film, dokumentarac i sl.) najbitnija je priprema sa kojom dobijes stabilnost.
Kakvi multiformati...to je za montiranje snimki s mora ili svadbe.
Ne smijem si dopustiti da mi projekt u pola posla prdne i ode sve u #$%&"**.
Kod izlaznog formata sam mislio na rendering tj. export finala...
Da ne bi isli u one rasprave tipa "tko bolje bounca...pt ili nintendo
@awacs
Vjerujem ti...imao sam slicnih situacija.
Omf-ova ima 30-tak vrsta i treba naci format koji se poklapa.
Naravno, treba znati i izbaciti omf
Meni protoolsi primaju bez problema DOBRO pripremljene omf-ove iz avida, fc-a i premiera.
|
Ma ne ljutim se

Nije nikakvo ozračje, samo o načinu rada uvelike ovisi koja je metoda bolja.
Recimo, meni se sviđa "otvaranje" AVID-a jer ne moram kupiti AVID Mojo, nego mogu kupiti i Matrox karticu ili BMD. U svakom slučaju mislim da je jako pozitivno. Novi featuresi nu?no unose i nove potencijalne bugove ?to i nije tako veselo.
Moram priznati da nisam montirao veliki dokumentarac, samo igrane stvari kod kojih ionako nema multiformata, pa mo?da zato nikad nisam imao problema sa native codecima. Jednom prilikom sam kolorirao srednjemetra?ni dokumentarac koji je sniman djelomično u 24 fps, djelomično 25 fps, dio HDV, puno arhivskog materijala u DV, puno arhivskog materijala u MPEG2. Kaos! Takvi projekti se nikako ne bi smeli montirati bez prije spomenute pripreme, tako da se zapravo sla?em s tobom glede toga. Ako je u pitanju kaos, ?to često je