View Single Post
Old 29-08-2012, 10:25 AM   #8
aske
Member

Default Re: Alesis Ion VS Microkorg

Mislim ljudi,porede se dva sinta koji nisu ni priblizno u istoj kategoriji.De moze jedan microkorg da se poredi sa alesis ion.
Ono sto jedan sint u odnosu na drugi cini kompleksnijim,po meni,a samim tim i mocnijim jesesu sledeci parametri:
1.Polifonija
Ion ima 8 a microkorg 4,mislim da je statistika jasna,sa tom polifonijom 4 nemozes skoro ni tetrakord uhvatit,8 je vec podnosljivo al je to donja granica ako je dobro rasporedjen DSP sto je kod iona uradjeno vrlo dobro jer kao sto rece Goasia DSP se vecinom trosi na celokupnu modulaciju a ne u prvom planu na efekte.
2.Mulitimbral
Ion ima 4 timbrala a micro korg 2,mislim da je i tu statistika jasna,sa 4 timbrala i 8 polifonije moze mnogo kompleksniji zvuk da se dobije nego sa 2 timbrla,ta 2 timbrala i 4 polifonije na microkorgu je ko da sviras monotimbralni sint,da su bar stavili duplo vecu polifoniju na microkorgu onda bi se mozda i moglo porediti ali ovako ne.Isto tako je i 8 malo za 4 timbrala ali daj sta das bolje i to nego nista.
3.Oscilatori
Ion ima 3 oscilatora a microkorg 2,glupo je da ponavljam ali oscilator je osnova zvuka vise oscilatora kompleksniji zvuk,zato i ion prednjaci na padovima nego microkorg,na njemu i da mozes da napravis pad ko svet nebi mogao da ga sviras jer nema dovoljnu polifoniju,kao sto vidite polifonija na prvom mestu uvek isti problem nema polifonije ko bez ku... u jeb....
4.Filteri
Ion ima 2 filtera a microkorg 1,mislim filter je druga najbitnija stvar pored oscilatora,iiiiiii.vise filtera kopleksniji zvuk,kakav je da je filter na ionu bolje dva neg jedan,istina je da je filter na microkorgu isto kao i na ms2000 po masnoci i ostrini najblizi starim analogijama ali sta ti vredi to ako si oskrnavljen za sve ostalo,ako neko zeli da solira stare masne lidove po klavdzi neka onda potrazi neku dobru oldskul monofoniju i bog da te vidi,nema nista sa boljim filterom od dinosaurosa.Ipak dinosauros ima najostrije zube.
5.Efekti
Ion ima vse efekata u globalu mrzi me sad da sabrajam i objasnjavam efekte ali bolji je efekt procesor sigurno osim dista koji je verovatno na mikrokorgu isti kao i na ms2000 a samim tim je neprevzidjen.Znaci naprimer ko radi neki dark electro.indastrijal,EBM ms2000 ili microkorg se rodio za njega kao i zbog vokodera koji je neprevazidjen na microkorgu i ms2000
6.Vokoder
Pa vec kad smo kod vokodera mikrokorg naizad dobija jedan plus jer je vokoder bolji nego na ionu,zasto?zato...
7.Dirke
Ion ima 4 oktave a korgmicro neznam ali nema vise od 2,stim sto su dirke za klasu kvalitetnije kod iona samim tim sto su vece.
7.X-Y faktori
Ion-Fm sinteza(kakva je da je lepo ce se uklopiti sa ostalim zvucima koji guraju substraktivnu sintezu-valjda se tako zove),veci displej,bolja realtime kontrola ima vise potova ,pich bander 3 komada ion(njanjavi su i na jednoj i na drugoj klavdzi ali opet bolje tri nego dva),ion vise filter tipova,jedan filter vise onda i jedan envelope vise kod iona,i naznam vise sta da kazem.Ali mislim da je sve jasno.

Dal je arpegiator bolji,losiji,slicniji starim sekvencerima,kakve su ritmulje,jesul il, nisu,mislim da bi to sve trebalo da bude u drugom planu a u prvom planu zvuk,komleksnost programiranja sprave i td.
Nepljujem po microkorgu,imam i ja ms2000 godinamai i drag mi je,sto je slicno malte ne isto ko i microkorg,ali jednostavno to nisu masine koje mogu da se porede sa ionom.
Izvinte al sve je pod zarezom mrzi me da koristim shift stalno.
aske is offline   Reply With Quote