Uh... Sad će lavina "vs" rasprava...
Evo, ja ću biti kratak, ovo je
moje dosadašnje iskustvo:
Razlike POSTOJE!
Kao i marketinške kampanje!
No, nije neko napisao "formulu" jednom davno, pa svi koriste istu.
Da je tako,
Acid 1.0 bi bio "kraj sveta"!
E sad, na tebi je da utvrdiš koji DAW ti najviše odgovara.
Neki DAW-ovi NAMENSKI nemaju gotovo nikakav...da ga kolokvijalno nazovemo "karakter", jer se računa da "karakter" zvuka želiš da postigneš svojim alatima, bilo hardverskim u vidu izbora mikrofona, preampa, raznih drugih efekata ili softverskim u vidu plagova ili kombinacije svega toga...
Neki DAW-ovi, po mom skromnom ubeđenju, imaju izvestan "karakter", ponajviše "dinamički", ali ne i u smislu nekakvog EQ, izvikanih i prenaglašenih saturacija ili slično...
E sad, to može biti posledica gomile stvari, načina "sabiranja" kanala, internog dithera, algoritama, svega i svačega što
nije presudno u toj meri da će od
loše muzike učiniti dobru...
To nije ni dobro ni loše, to je stvar koju sam treba da utvrdiš (ili ne) i sam proceniš šta tebi najviše odgovara!
Ne treba zanemariti ni "radno okruženje", odnosno tzv. "work-flow" koji je nekad važniji nego zvuk (s' obzirom da se radi o zaista malim razlikama), dakle kada "snalaženje" u DAW-u sigurno utiče na rad i raspoloženje korisnika...
No, neke verzije nekog poznatiog programa su mnogo korišćenije u odnosu na
prethodne, iako GUI izgleda potpuno
ISTO!!!
Dodate opcije verno prati i konkurencija, pa nema razloga za poseban "trip", vezan za "new look"...
Postoje isto tako i oni koji tvrde da razlika u zvuku DAW-ova - nema...
Tema koja svakako "opseda" sve krajeve sveta i sve korisnike bez obzira na "domet", od "bed-room" pokušaja do većih produkcija...
Poz'