Nažalost prve verzije nisam uspeo da poslušam kako valja. Petnaestak dana sam bio osuđen na Sennheiser HD25 SP slušalice i HTC Wildfire S headphone amp

. Jedino čega se kroz maglu sećam je da je zvučna slika bila koherentnija od ove koju sad slušam (čisto radi doslednosti preslušao sam preko istih sluški na istom telefonu, pa tek onda uključio zvučnike).
Lično me zabole uvo kako zvuče bubnjevi, gitare, glas ili bilo šta pojedinačno, čak me zabole i za generalni zvuk miksa (da li je "punchy, mellow, wide, tight, middle-heavy, bass-heavy"... štatijaznam). Jedino što je važno da bi miks zvučao kao "pravi miks" je doslednost (koherentnost). E, ovde to nažalost uopšte ne čujem.
Imam utisak da si potrošio silnu energiju i pamet na organizovanje matrice da zvuči "kako treba" (kompresija, EQ, pa još malo kompresije i EQ-a), a onda još energije i pameti na to da vokal zvuči "kako treba" i na kraju sve to pustio da svira zajedno... a ne svira zajedno.
Matrica je premala u odnosu na vokal, ili je vokal prevelik u odnosu na matricu, svejedno. I to nema nikakve veze sa Volume reglerima nego prosto sa kompresijom i EQ-om (IMHO). Toliko si i dinamički i frekvencijcki spržio instrumental da za vokal jednostavno nema mesta. Pogotovo zato što žena ustvari peva
forte, a treba da se bori sa gomilom njih koji sviraju
fortissimo. To je već dovoljan problem po sebi. A onda si u miksu toliko nagruvao matricu da si od
fortissimo napravio
forte fortissimo...
Jesam se raskenjao i blam me je da te podsećam na to da si pre SAE zavrišio Muzičku akademiju. Probaj da pristupiš miksu kao MUZIČKI PISMEN umesto kao TEHNIČKI PISMEN čovek. Odnosno - nemoj da dozvoliš da ti
zvuk bubnjeva, gitara, vokala, pa čak i celog miksa bude važniji od ukupnog utiska PESME (vokalno-instrumentalne kompozicije). Jedan od načina da to postigneš je da relativno brzo postaviš grubi miks pesme (sa okvirnim kompresijama, ekvalizacijom, prostorima) i da tek tad kreneš sa bus kompresijom bubnja ili čega god... SVE VREME slušajući vokal, pošto je on u 90% slučajeva subjekt vokalno-instrumentalne kompozicije. Što bi rekli "referenca". Miksuj muziku, zvuk je posledica a ne razlog postojanja muzike. Jednom davno sam na ovom forumu napisao nešto potpuno suprotno od ovoga, ali nisam siguran da je moja ironija bila shvaćena. I još jednom pardon zbog dugačkog posta.
Pozdrav,
Vasa