View Single Post
Old 22-08-2012, 09:03 AM   #79
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

Ne bih ja bio ja, ALI...

Jedna zanimljiva nova pojava se događa u domaćem pravosuđu!

Naime, najnoviji "hit" je da se posle godinu-dve na konačnu presudu donosi nova presuda, obično potpuno suprotna!

Slučaj br 1:

Npr, neko koga znam, potpuno bespravno, bez i jedne potrebne odluke i zadovoljenog uslova dobije otkaz u jednoj državnoj firmi, posle 30 godina rada, u fazonu "sutra ne dolaziš na posao!".
(odbijanje da se uradi nešto protivzakonito, a na zahtev direktora te firme!
Dakle, da se "samo časkom" potpiše nešto, što je radio neko drugi pre 12 godina, ko više ne radi u tom delu firme već u drugom gradu... )

Logično, firma bude tužena i nakon 6 (šest) godina (iako po zakonu takav (radni) spor sme da traje svega 6 meseci) firma izgubi spor i bude joj naloženo da drugu stranu vrati u radni odnos i isplati sve zarade u međuvremenu!

Naravno, pošto je milionska suma, država ispostavi uredno da se plati "porez na dobit" iako se ne radi ni o kakvoj dobiti, lutriji, prodaji imovine, poklonu, već o onome što bi strani pripalo kao redovna plata, koja u godišnjem zbiru ne prelazi ni u snovima nikakav limit za "veliku zaradu" tipa 2 miliona godišnje ili koliko je limit... ...već se radi o jednokratnom iznosu koji predstavlja 6 godina plate...! Ali, jbg, ajd i to...

E sad, posle 2 godine, PONOVO vraćaju slučaj na sud!

Blokiraju strani sve hipoteke, račune, bla, truć dok ponovo ne sude za nešto što je već konačna presuda, i ishod može biti da treba da se VRATI novac i još KAMATE i oduzimanje imovine itd...!

Slučaj br.2:

Vozač jednog bivšeg državnog funkcionera, dobije metak u leđa "na dužnosti", dakle za vreme njegovog radnog vremena, dok je vozio biva pucano na službeni automobil sa funkcionerom!

Pošto je ostao trajno nepokretan "na radnom mestu" (dakle kao posledica hazarda radnog mesta) , dobije odštetu jednokratno 80.000 e i invalidsku penziju...

2 godine kasnije PONOVO se obnavlja slučaj, čovek u međuvremenu kupio kola za invalide (sa liftom za kolica i ručnim komandama za vožnju), ceo stan adaptirao za "kolica" i prosto, šta će, potrošio naknadu na 2-3 operacije u inostranstvu i prilagođenje novim životnim okolnostima...

Sud naloži u ponovljenom postupku (nakon konačne presude ?!?) da čovek sada VRATI 120.000 evra (80+kamata za 2 godine)...!?!?! Ovo je bilo na TV čak, ali nikom-ništa...!

Tako da, mislim, šta reći, te presude "mačku o rep"...

Bockie is offline   Reply With Quote