View Single Post
Old 18-08-2012, 12:29 AM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: pomoc oko povezivanja opreme

Ja evo, prekidam "zavet ćutanja", dobio sam po pički što psujem, pa ne smem više... ...kažu, plaši nove članove, jbg...

Prvo što kažem je "dobrodošao" ferghag, a drugo, vidim da karakterističan potez rukom, prstima random po tastaturi u stilu "jebe mi se za ime" gradi ovo "ferghag"...pa ostavlja dojam da te nije puno briga, ili voliš sir i igrice, ali evo, bez obzira, ja ću pokušati da odgovorim...

Pitanje svih pitanja je : Šta hoćeš da radiš? Tačno?

A dalje:

-proveri da li neka od pomenutih klavijatura radi kao "audio interfejs" (da je kao audio karta, da emituje zvuk sa računara itd...)
Nisam klavijaturista i nisam našao (brzo) podatke o tome... Sigurno piše u upu'stvu!

- Slušalice (ako ne snimaš vokale ili neki živ insrument) ti nisu preko potrebne, osim ako ne želiš u kasne sate da ne smetaš komšiluku...
OK su sluške btw, best buy za 30e, imam ih i sam za muzičare...!!!

- Akai kontroler je sjajna sprava i moraćeš da pručiš uputstvo i skontaš sam da li ti je potreban.

- Ista priča za bcf... Vrlo korisno, ako znaš za šta!

Realno, kontroleri (akai i behringer) ti nisu "neophodni" za rad. Možeš bez njih. To su uređaji koji znatno olakšavaju posao, onome ko zna zašto ih je kupio... ...iskreno! Može bez toga, to je "luksuz"... u korisnom smislu, s'obzirom da su relativno jeftini...

- Monitori...
Krk (taj model) je omiljen kod ljudi koji se bave "elektronikom"... Ja nemam neko veliko i dobro mišljenje o njima, ali , za osnovu je više nego dobar. (Neko nema ništa...) ...
Mislim da je namena jasna... Povezuju se na izvor zvuka sa računara. Da li je to klavijatura sa integrisanim interfejsom, ili samostalni interfejs, ili kartica "sa ploče" ... To ostaje da ispitaš sam. Ako klavijatura (neka od te dve) to može - super! Ako ne, - nemaš interfejs (osim ako nemaš integrisano smeće na ploči, koje je - baš smeće i utiče na kvalitet onoga što slušaš i samim tim na konačni prizvod...Ako jeste tako, pitaj, imam relativno jeftino rešenje u glavi...)...

- MIDI interfejs, je realno višak u konstalaciji koju imaš, jer mislim da OBE klavijature mogu da se koriste kao "midi interfejsi" preko USB... No, ponavljam, nisam klavijaturista i ne znam detalje uređaja... ...znam da Kurz može...!

Jedino ako je "lakše" da odmah "bocneš" obe klav. preko usb-midi interfejsa i imaš simultano sviranje sa dve klav., pa onda ok...

Dakle, za aranžiranje imaš sjajan set-up... Dakle samo produkciju BEZ snimanja (vokala, živih instrumenata, itd...)!

Kada midi (na bilo koji način) "uđe" u komp, VST instrumenti daju "sve opcije sveta"... Midi je samo "kod", šta ćeš sa njim, tebi na volju...!

Pitaj slobodno dalje...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote