Quote:
Originally Posted by Jan
Jel mozes da nam objasnis zasto i sta cujes kao potencijalne probleme i koliko db odsecas kliperom u tom slucaju ? Takodje da samo proveris sta se desava pod kliperom pa ga ugasis?
Ja isto nikako da nadjem dobar VST kliper, sad trenutno koristim ovaj sa Limiter6 od Vlad-a sto je napravio Molot kompresor. Pokusavao sam i sa Pro L-om i njegovim klip presetima... Pokusavao sam sa Elephantom, ali je jezivo bagovit, s vremena na vreme mi samo stavljanje bilo kog Voxengo plagina u miks stvori neka razilazenja u timingu i cudne sumove
|
Poenta 'guranja' mixa u hard clipper je da cujes do kojih granica mozes da ucinis mix glasnijim jer ono sto je problem brzo 'proprdi' - cujnije je nego kad se ista tehnika primenjuje limiterom. Obicno je problem u low endu jer, iz nekog mog iskustva, ljudi preteruju u disbalansu donjeg dela spektra. Jasnije se cuje i kad ima previse peakova/brzih tranzijenata koji nisu sredjeni u mixu.
Kad dobijem mix od nekoga ko je mixao koristeci hard clipper, obicno su 'problemi', na koje inace nailazim u masteringu, bolje sredjeni. Lakse mi je da taj mix ucinim glasnijim...
Sto se tice preporuke za neki ok clipper, moj odabir je GClip vst - freeware plugin. Ok je i taj Vlad-ov.