Quote:
Originally Posted by disco violence
Pitanje koje sam trebao davno da postavim,a nisam.
Npr. radim na miksu i zadovoljan sam kako zvuci,ali mi na master kanalu taj miks dosta klipuje do oko 2 decibela.E sad ono ?to me interesuje je da li ću uti?avanjem svih instrumenata pojedinačno za npr. 1 decibel uni?titi miks koji mi se sviđa ,ali izbija.Da li uti?avanje određenih instrumenata ostavlja posledice na mix.Da li je isto ako uti?am određeni instrument za 1 decibel sa npr -7db na -8db i onaj sa -20db na -21db.Kako najbezbolnije re?avate ovaj problem,pitanja su malo glupa i zakasnela ali nadam se poučna.Hvala.
|
1) Ako sa -7dB utisas na -13dB (za 6dB), onda si duplo utisao signal.
Ako sa -20dB utisas na -26dB, onda si takodje duplo utisao signal.
Isto tako, ako utisas oba kanala za 1dB (iako je jedan na -7,a drugi na -20) utisaces ih u istom odnosu.
2) Mozes spustiti fader na masteru za recimo 3dB i nema vise klipovanja.
3) Mozes napraviti novu grupu (recimo imenovati je sa "MIX") i sve kanale poslati na tu grupu , a onda tu grupu utisati za 3dB i poslati na master
4) U Cubase-u recimo spustanjem svih fader-a za isti broj dB mozes narusiti mix u slucaju da si na nekom od kanala koristio insert 7 ili 8. Zato sto prvih 6 inserata su pre-fader,a 7. i 8. su post fader. Ako je recimo na insertu 7 kompresor , njemu bi nakon spustanja jacine kanala, automatski bio pomeren threshold parametar, pa bi instrument drugacije zvucao (manje kompresovan). Problemi bi mogli nastati i sa koriscenjem limitera, gate-a, distorzije,...
Zato bi morao pazljivo izvesti spustanje jacina na svim kanalima.
Isto tako, ako neke kanale saljes na grupu, ne bi spustao jacine kanala,vec jacinu grupe itd...