Quote:
Originally Posted by MUzzY
Potpuno ispravno Boki. Ja se trudim da mi pikuje do -6db otprilike.
Mastering nikad ne radim u mixu doduse...
|
Tako sam i ja u početku gađao minus nešto, ali "uvek počnem čorbu a završim paprikaš"...!

...još malo ovog, još malo onog...
Mastering...uh...
Ja imam svoj stav o
masteringu...
Sa jedne strane mislim da se pridaje previše pažnje nečemu što se omanje razume, a sa druge to je, ako se ozbiljnije pristupi tome, veoma skup i proces koji je zahtevan u smislu opreme i znanja i svrhe, pa ne mislim da je to "tri klika" na kompu...
Kad kažem "previše pažnje" mislim na to da se previše očekuje od toga! Odnosno da se proces pre toga relativno zanemaruje u veri da će "mastering promeniti dosta toga"...
Dok miksam, taj proces ima svoj određeni tok... U nekom momentu "popalim" alate koje koristim na "master šini"... I tada miks ima svoj drugi tok, i
fino miksam "pod postom"... To je rad na suptilnijim promenama ukupnog zvuka...
Za mene, ta dva procesa su usko povezana, kada je u pitanju dolazak do krajnjeg zvuka, pa mi je teško da to razdvojim, bar sada kada je sve digitalizovano i kada je to moguće.
U vreme traka i "nošenja" sa mesta na mesto (iz studija u fabrike ploča ili ka
zeta ili cd-a) to je bilo drugačije, i moralo je tako, jer su se jedni bavili stvaranjem muzike a drugi proizvodnjom medija, tehničkim aspektima vezanim za to... Sada 'pak ne!
Kako se zove to što radim onda?
-"Mastering"?
...Baš me briga... "Finalizacija", "Pakovanje", kako hoćeš, nek je "post produkcija" eto....Hej, svira...!