Quote:
Originally Posted by slowstar
Ocigledno je da se bavis muzikom koja je "jaka" u basovima, za tu svrhu je Mackie napravio monitore koji ga, da kazem "imaju" ali je taj bass najobicnija prevara.
A ono "Smoothnes" je kompliment, a ne zamerka, vidi u recniku, pa ces videti da je to Glatkost, ujednacenost, mirnoca, i slicno, dakle to je kompliment, a nikako mana. Ja licno imam 4 para monitora, od kojih 3 stalno koristim, i tvrdim da su Ayra 5 mozda jedan od najboljih izbora za "male" monitore, ili alternativne, jer imaju neverovatno dobru, stabilnu stereo sliku, NE ZAVISE MNOGO OD POLOZAJA U SOBI (PROSTORA) ne lazu u dubokom spektru, imaju visoku definiciju (odnosi u miksu u kriticnom mid-range opsegu, a i sviraju neobicno jako za tu velicinu i deklarisanu snagu.
Veoma vazna osobina je to da nemaju "rupu" nego prorez na prednjem portu, tako da nema onog laznog "duvanja" cime impresioniraju zvucnici sa otvorom pozadi, tako da mogu da se smeste veoma blizu zida, a da ne "mumlaju", sto nepoznavaoci smatraju za "dobar bas"...
U zivotu i karijeri (oko 40 godina) sam se naslusao monitora od 1000 do 50.000 eura, i mislim da znam o cemu pricam.
Sigurno je da se ne mogu porediti sa monitorima koji kostaju 2-3000 eura za par, ali su za svoju cenu ODLICNI!!!
|
Čika Slobo,
Ne znam kako je očigledno da se bavim takvom muzikom, ima na "promociji radova" čime se bavim.
Imam preko 15 godina iskustva u studijskom radu (uh, al je brzo prošlo

), bio sam astistent snimatelja u RNS, radio sa "starom" i "novom" gardom,obišao skoro sve relevantne studije u okolini NS,aktivan u po kojem i dan danas (iako sam radim) i potom bio nekoliko godina vrlo uspešan poslovođa dela najveće trgovine muz. opreme na ovim prostorima...
Rukama preneo, otpakovao i preslušao, prepipao i prodao na stotine i hiljade komada razne opreme i znam šta je monitor od ~ 150 €. To je monitor od 35€ na koji udariš rabat od 450%...!
A i ja sam slušao i 5 evra i 5 cifara evra...
Poštujem rad i delo, zaista, ali ovo je nešto što
vrlo dobro poznajem.
Sa druge strane, verujem da u tržišnim okolnostima, s obzirom na konkurentne komade robe u toj klasi, taj zvučnik može da pruži vrlo interesantne rezultate!
Lično najviše volim NS-10 (sa nekim ozbiljnim pojačalom), mali Quested
S6R je
bombonjera, od tih jeftinih Fostex
6301b je isto sjajna jednosistemska kutijica,Adam a3 i 5X, odlični, i svi oni baš nemaju taj prepucani jeftini bas ~ dapače, puni su midla...!
No, forum je, puno ljudi sa različitim mišljenjima. Moje je takvo. Vaše je drugačije i ja to poštujem.
Pitanje monitoraj je doduše u neku ruku i lično. Kao i u bilo kom drugom zanatu, postoje alati koi nekome odgovaraju, a nekome ne. Ne vole svi kuvari "Solingen" nož, npr...
Srdačan pozdrav!