Re: mac ili windows
Kao neko ko je zavrsio Beogradski SAE mogu da ti kazem da ti Mac nije neophodan jer ces u toku studija moci komotno da koristis i eksploatises tu platformu u skoli. Sta vise, znam da ti licni mac/pc laptop nece biti potreban bar 2 meseca te ti predlazem da taj period iskoristis da dobro istrazis OSX i Logic. Ako vidis da ti je on produktivniji od kombinacije Win/Cubase, znaces sta ti je ciniti.
Ne vredi da ti bilo ko kaze sta da kupis. Nebitno koliko detaljno ce ti opisati svoj stav, platforma na kojoj ces TI da radis mora biti TVOJ izbor.
Licno, ne mogu da smilsim Cubase i ProTools i progledao sam od kad sam prvi put upalio Logic pre 5 godina ali MORAM da znam da radim u oba ta DAW-a.
Big Bocke ti je jako dobro objasnio sta te ceka u ovom poslu.
Dakle, potpuno je nebitno sta ce tebi biti u torbi. Bitno je da si operativan.
Prednost MacBoock-a (nikako Air-a) je to sto mozes da instaliras obe platforme i imas sve na dohvat ruke. Porediti cenu njega sa desktop PC-em je besmislena. Jedno je mobilno, drugo nije. Noviji mac-ovi imaju sasvim dovoljno snage ali ono sto moze da bude problem je ako ocekujes da ti te masine rade po ceo dan. Kvalitet macbook-a jeste po mnogim stvarima ispred ostatka PC konkurencije ali imaju katastrofalno lose hladjenje i ventilatori crkavaju jako brzo ako je u konstantnoj upotrebi (mada realno, nije za to ni dizajniran).
Ponavaljam, nemoj odmah trcati da kupis laptop/mac jer ti zaista nece trebati prvih par meseci. Sve sto zelis da saznas o toj platformi saznaces koristeci macove u skoli. Vidi sta ti vise odgovara i onda donesi svoju odluku.
Poz!
|