Produkcija Bass Gitare
Evo jednog thread-a za koji mislim da ce vasa iskustva koja budete izneli biti korisna mnogima od nas.
Dakle radi se o produkciji Bass gitare u pop muzici.
Slusajuci dosta aranzmana nekih kvalitetnijih stranih i domacih pop pevaca primetio sam ogromnu razliku u odnosu na ostale (slabije) nase grupe, pevace sto se tice produkcije same bass gitare u pesmi-aranzmanu..
U tim nazovimo "kvlitetnijim" aranzmanima bass je precizniji, odredjeniji, svaki ton se cuje i skoro svaki ton je iste jacine,a pri tom ima "bass-a"(nisu sa eq skinute niske frek)" i naravno extra leze u aranzman.
Dok u dosta drugih aranzmana bass gitara je sve nasuprot gore navedenom.
Naravno ima "bass-a" u samom aranzmanu, ali dosta "mumla" ("mumla" i u dobrim aranzmanima ali na fin nacin) cesto na tonu A koji je na 44khz bruje prozori, dok tece linija basa u pesmi u nekim delovima tonovi se cuju normalno,u nekim delovima prejako a u nekim se uopste necuju, i sam bass ne leze lepo u aranzman-gusi ga i sl (pretpostavljam da na to deluju i ostali instrumenti u aranzmanu)..
I meni se dosta puta to desava, iako ga izrezem ispod 20hz, i posle svaki ton manuelno pojacam smanjim, ali opet nije to to-ne dobija se taj zeljeni zvuk. Kao solo se cuje fino ali kada se pusti sa ostalim instrumentima ne valja.
Pitanje je: Sem dobrog preampa, sta je jos potrebno produkcijski odraditi da bi bass zvucao dobro i legao u aranzman, bilo da je "zivo" odsviran ili su upitanju samplovi (trilian, trilogy..)? Znaci pricamo o pop-rok muzici.
|