Thread: mac ili windows
View Single Post
Old 17-07-2012, 09:44 PM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: mac ili windows

Sve je to pitanje ličnih preferensi i na kraju će ipak odluka pasti zbog nekih ličnih afiniteta.

?to se tiče operativnih sistema, u osnovi je to jedna ista stvar, prozori, aplikacije, mi? i tastatura, ali ako je do udobnosti OS X je pobednik bez konkurencije.
Lakoća kojom operativni sistem funkcioni?e i jednostavnost istog je iznad svega drugog, kao i brzina u nekim segmentima, na primer nakon podizanja sistema OS X je odmah responzivan i mo?e se koristiti, dok je Windows u prvih nekoliko minuta čangrljanja po diskovima skoro neupotrebljiv.

Apple ima odličan spisak softvera i osim svoje zatvorenosti u nekim aplikacijama, generalno su jako dobri, počev?i od Logic Studio, Final Cut Pro X, Aperture, dok je iPhoto, iWeb i iMovie pomalo zatorene konstitucije i ne mogu se projekti snimati i prenostiti, već se vezuju za sam sistem i kada se isti uradi iznova javlja se problem sa projektima i datotekama.
Svakako, Apple nije računao da će se njihov sistem morati instalirati svakih 4 meseca da bi radio lepo kao ?to je slučaj sa Windows-om, ?to im u velikoj meri ide od ruke, OS X mo?e čak i posle nekoliko godina raditi jako brzo, gotovo kao i kad je instaliran prvi put. Ipak, ja ne volim da nemam potpunu kontrolu nad svojim projektima.

Sa druge strane, jo? od nestanka dinosaurusa ovo je prvi put da Windows radi bolje kada su DAW aplikacije u pitanju i to u globalu.
U to ne bih ozbiljno uzeo u obzir Steinberg jer je njihov software mnogo bolje optimizovan za Windows, ali kada je u pitanju Reaper i Pro Tools koji podjednako dobro razvijaju svoje proizvode za obe platforme, razlika je osetna i to u korist Windows 7, OS X 10.5, 10.6 i sada 10.7 uvek zahtevaju vi?e procesorske snage i na njima je polifonija osetno manja, kao i minimalna latencija interfejsa.

U su?tini je to jedna me?avina dobrih i lo?ih stvari, ali ni?ta od onog tradicionalno dobrog kod OS X i tradicionalno lo?eg kod Windows-a ne stoji tako stabilno na svojim nogama, uglavnom su i jedni i drugi napredovali i nazadovali u nekim stvarima pa je to sada jedna me?avina svega i svačega, zato se opet vraćam na početak gde će odluka biti done?ena u odnosu na lične afinitete, obe platforme će moći odraditi posao ukoliko na njima radi neko ko to ume.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote