View Single Post
Old 10-07-2012, 05:24 PM   #4
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Lekcije orkestracije online

U vreme kada je darkstar otvorio ovu temu i postavio link (bese gadna zima), nisam bas nesto imao vremena da se detaljnije pozabavim ovim sadrzajem, ali smo razmenili par p.m.-ova na slicne teme.

Evo, danas sam imao vremena, pa sam malo detaljnije pogledao ceo sajt. Moj generalni utisak je - jako dobar.

Javna je tajna da danas sve manje stvari u zivotu koje su 'offline", tome se vise i ne treba opirati. Pitanje je vremena kada ce online skolstvo da otera u penziju ono koje je jos uvek pretezno i koje znamo ili pamtimo iz sopstvenog iskustva.
Javna je tajna, takodje, da je internet prepun (vec sam pominjao u nekim drugim postovima, ne bih da budem dosadan) "znanja" sumnjivih vrednosti (neautorizovano, bez lekture i verifikacije, sumnjive sadrzine) i nista lakse nego se "udaviti" u galimatijasu neproverenih cinjenica. Takodje, postoji jako puno sajtova, blogova i portala koji "sirokogrudo" "dele" znanje, mada im je glavni "opis posla" zapravo neki vid reklame i trgovine.

I, u slucaju navedenog sajta ocigledno je da je i on pored edukativnih sadrzaja namenjen i reklami (u ovom slucaju GPO (Garritan Personal Orchestra)), medjutim za razliku od vecine drugih slucajeva (poznato je i da "nema besplatnog rucka", a i da "besplatni saveti najcesce vrede koliko i kostaju" ), omer izmedju onoga sto dobijate kao besplatni benefit i reklame je sasvim prihvatljiv i moze biti primer "prave mere" simbioze u kojoj svi mogu biti zadovoljni.

Pre svega, tajna je u odlicno izabranoj bazi za sticky thread - "Principles of Orchestration" od N. Rimskii - Korsakova" koje je samo po sebi kapitalno delo. Iako donekle "komprimovano" (sto se tice teksta), uz komentare prof. Belkina i interaktivno postavljene primere (uz koriscenje GPO) kao rezultat se dobija odlicno online edukativno i interaktivno stivo, koje je pri tom potpuno besplatno i moze se uzeti "za ozbiljno i bez ostatka" Za nekoga ko pocinje da se bavi aranziranjem, a interesuje ga i orkestracija svakako moze biti veoma korisno, a za nekoga ko je "verziran", kao zgodan i lagan "podsetnik"...

E, sad, treba reci i ovo.... Sve gore izreceno ne treba da potencijalnog korisnika lisi opreza i zdrave logike. Samo malo ispod navedenog threada, na istom sajtu naicicete i na sekciju nazvanu "Normal Threads" i tu je situacija u mnogome drugacija... Nisam imao vremena (a, i ko bi) da "procesljam" sve, ali u "uzorku" koji jesam naisao sam na svakakve "tvrdnje" od kojih mnoge treba uzeti sa dozom rezerve i nikako 'zdravo za gotovo", jer su vise odraz nekih (ne nuzno ispravnih i dobro zasnovanih) "iskustava", nekih "opsteprihvacenih" poluistina, a ponekad i neznanja. Zato je vrednost tog dela materijala na nivou "jos jednog misljenja" i varira od teme do teme.

Na kraju ipak, svaka preporuka (uz nuzan oprez).

Last edited by Synclavier; 10-07-2012 at 05:26 PM. Reason: gramaticka greska
Synclavier is offline   Reply With Quote