Koje cake i fore?
Eto moja caka je da gotovo nikada ne kompresujem semplove kick-a u elektronskoj muzici, a ponekada i kompresujem, gotovo 3 od 5 puta kompresujem, ali nikada ne kompresujem.
Procitaj ponovo ona dva dosadna Synclavier-ova posta sa druge strane
Evo citiram jedan deo posta:
"
Naravno, sa iskustvom, neke stvari ostaju I automatizuju se, ali mnogo je konfornije znati npr. sam princip rada kompresora, parametre I sta se postize njihovom promenom. U tom slucaju, vrlo se lako moze doci do optimalnih setovanja (I njihovog kreativnog koriscenja) za vokal, bass gitaru, dobos, za svaki pojedincni instrument, izvodjaca, tip muzike, aranzman…"
Nema tu caka, sa moje tacke glediste to je kombinacija tehnickog znanja i umetnosti, neki pak audio miksing (iskljucivo o miksingu pricam, jer se ja samo snimanjem i miksanjem bavim, od toga zivim, nisam aranzer, to sto "produciram" beatove ne smatram da sam kompozitor i sto ponekad dam neki predlog kad se radi aranzman ne smatram da sam aranzer...), smatraju za zanat, ja to ne posmatram kao zanat, i mislim da postoji razlika izmedju umetnika i zanatlija.
I da se razumemo, momci/ljudi koji na sitnim tezgama povezuju 5 kabla sa ozvucenjem i podizu jedan/dva reglera na beringer ili nekoj dynacord mikseti, nisu audio inzinjeri, to su zanatlije u pravom smislu reci, oni znaju kako da povezu nekoliko zvucnika da se cuje, naucili su gde, sta, povezati, sto svako iole inteligentno bice moze da nauci i tu se njihovo znanje zavrsava. Pri tom ne govorim o live sound inzinjerima koji zapravo miksaju on fly koncerte, to je za mene umece i takodje se stice kombinacijom znanja, iskustva i umetnickog aspektai osecaja onoga koji radi, ja ne bih mogao tako brzo da reagujem a recimo na bini imam poznati bend, lupam Van Gogh, sve jedno ko, Metaliku (koji moj dobar drugar), zato se nikad nisam ni upustio u live engineering... O opremi na manjim koncertima i to da ne pricam...
Prisustvovao sam jednoj maloj raspravi, igrom slucaja sam sedeo na nekom dogadjaju sa njima za stolom i ako nisam ni bio sa njima tu, ali su nas tako stavili, dvojca poznatih ljudi sa nase estrade, pri tom nijedan nije niti producent/aranzer/mikser, ali obojica misle da su vrhunski u tome. I jedan se zali drugome kako ne moze da napravi da mu vokal bude kompaktan sa muzikom, na sta ce mu ovaj drugi
Osoba 2: "Jel si probao stereo sirenje?"
Osoba 1: "Stereo sirenje hmmm, vidis nisam!"
Osoba 2: "To ti je najbolje za vokal"
Osoba 1: "Da, da, znaci stereo sirenje?"
Osoba 2: "Da bre, to uradis i to ti je to"
Hteo sam da eksplodiram od smeha