Odlicno Synclavier !!!
nabo si par dobrih stvari !!
"besplatni" saveti mega producenata - skoro me neko kritikovao kako nista necu da kazem, a tamo nek poznati DJ-i non stop po forumima objasnjavaju svima kako da prave muziku.
Nekome ko nema pojma 100% to mozda i lici na nesto - ostalima ne. Kao sto si rekao SVE je to samo reklama za njih, njihove gigove, muziku - preko cega zaradjuju pare (za zivot). Danasnje vreme nalaze da si prisutan na web-u i zato Deadmou5 i ostali stalno stavljaju klipove kako sede u studiju i rade muziku sa ovim ili onim soft sintijem !!
Da je slusanje vrlo bitno (a kod nas ga niko ne upraznjava) moze se lako uociti i po nasim strukturama pesama.
Skoro sam kod nas na TV gledao nekoga poznatog..mislim Massimo ili neko slican...pocne pesma, uvod traje, pa traje, pa traje...prodje minut i vise a covek nije poceo da peva !!!!
Prave pop pesme (za TV i Radio) 8 taktova i krenulo sve...nije prosao prvi minut - eto ga refren (ukoliko pesma nije pocela sa refrenom, ima i toga!!)
Pa "srednji deo" -kod nas ga razvuku na 16 i vise taktova..a on se zove middle eight ("srednjih osam" - taktova) itd itd..
Pricao sam sa mnogo ljudi i pokazao im na greske, i svima je bilo lakse da sad nesto sviraju 16 ili 32 takta umesto da svedu to na 8 i naprave sve jasno i glano, da ima neki smisao i hook, umesto samo nekog improvizovanja...
I jos nesto - sve stoji sto su svi rekli - samo se vrlo lako prelazi preko slabo izkomponovanih delova, pogotovo refrena.
To je najteze uraditi - killer chorus!! A svi to nekako preskoce (jer zahteva vremena) i 99% nasih kompozitora su u fazonu "to je sad izaslo iz mene, i mora da je dobro!!"
NIKO nece da potrosi vreme na peglanje teksta (da sedne na melodiju), da mozda promeni nesto (iju naopako!!!) il napravi novi refren posto ovaj ne valaja...ili sta vec..SVE se radi povrsno.
Skoro sam cuo pesmu sa novog album mog prijatelja (ime ne spominjem) koji je uradio posle jako dugo vremena....uopste se ne vidi da je muzika i kompozicija napredovala za sve te godine koliko se bavi muzikom...sve nekako povrsno, nedoreceno, nedosmisljeno, nedosvirano....
Da bi produkcija ispala kako treba - pesma treba da radi prvo...a ako ona ne radi na akusticnoj gitari ili klaviru...nema leba.
(za primer, uzmite gitaru i odsvirajte bilo koji hit od Katy Perry, Usher, pa cak i od Guette..refreni i strofe kidaju !!!!)
Melodaja rules - produkcija samo pomaze...