Super tekst, ko se iole ozbiljno bavi muzičkom produkcijom, sve je već znao i sve je već rečeno... Ne pretrpavaj aranžmane, pozicioniraj mikrofone drugačije prilikom snimanja, eksperimentiši sa fundametalnim frekvencijama (već imate jako interesantan thread na tu temu (
http://rumski.com/forum/showthread.p...308#post330308 ) , odnosno seci nepotreban low end, znači high pass, pa i low pass ako treba... Chorus pa i neki drugi vremenski efekti na dublovima i bekovima, tu su sve osnove, svako ko se iole ozbiljno bavi muzičkom produkcijom zna..
E sad ako se ti baviš 10+ godina produkcijom i još uvek ne znaš osnovne termine i neke osnove kako postaviti miks itd, i treba ti se objašnjavati kao đaku prvaku onda je problem u tebi... Ja sam od onih koji smatraju da tzv cake ne postoje, internet je pun znanja, samo google šta god vas interesuje, recimo vocal compression, vocal eq-ing, vocal reverbs, mixing drums with bass itd itd... Milion različitih mišljenja i poznatih i nepoznatih faca, pa i primera... Denyken recimo koji je bio gost goruma, je na najprizemniji mogući način objasnio milion stvari, svaki thread na sekciji mu je zlatan. Pa čak je i Vrač (DaBear) kačio screenshotove svojih podešavanja pluginova za remiks neke pesme za Maju Marković čini mi se, šta ćeš više ? :S
E sad druga je priča što će tebi zvučati ko bulja vokal u tvom miksu ako precrtaš settings sa njegovog screenshot-a, ili sa Pensadovog tutoriala recimo... I tu nema prečica do boljeg zvuka, i "varanja", znači mora da se stekne neko tehničko znanje, da se prouči dobro svaka sprava koja se poseduje, svaki plagin, i na kraju krajeva da se nauči kako dobiti određenu boju zvuka kojim alatom... Ja recimo, najviše "učim" slušanjem muzike, samim slušanjem od prilike čujem šta se tu dešava, frekventno, dinamički, čujem efekte itd...
Jednom me je jedan tip pitao "Kako si uspeo da dobiješ onakvu nogu i bass u toj i toj pesmi?", ja mu reko "Od kud znam", zaista se ne sećam svakog parametra, "Eq i lagana kompresija, ništa posebno" i on je bio nezadovoljan odgovoram kao "Mhmmm, ma kaži mi šta si stavio" i kažem mu "Stillwell rocket i sonnox EQ" i odjednom je postao zadovoljan mojim odgovorom. I šta sad, šta je dobio time što sam mu reko dva imena plagina? Mogao sam do toga istog da dođem sa ReaCompom i ReaEq-om iz reapera bez problema... I sad opet da miksam tu pesmu od početka, verovatno bih sve drugačije postavio, možda ne bih nijedan isti plugin koristio ali bi zvuk verovatno bio sličan jer ga ja tako zamišljam u glavi.
Zaključak, neće napredovati samo onaj ko neće da se potrudi, ne može sve da se sažvaće i da ti se da da progutaš, jednostavno je nemoguće.
S druge strane postoje i mikseri, ja ih zovem "tvikeri", nemaju gotovo nikakvog tehničkog znanja ali vrte sve žive sprave i plagove u besvest dok ne dobiju zvuk koji žele, verujem da ima i svetskih hitova koji su tako rađeni...
Svaka čast za tekst ponovo
Ako do sada već niste znali za to, uzmite gledajte Pensados Place, samo ukucajte to na youtube-u, već ima 50-ak emisija sa najpoznatijim producentima i mikserima iz muzičke industrije... Izlažu svoje tehnike, govore šta su koristili na određenim pesamama... Imate i sekciju emisije ITL, gde Pensado pred vama miksa i pokazuje "cake"...