View Single Post
Old 21-06-2012, 05:49 PM   #16
gregor z
Moderator

Default Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Hey Everlast!

evo nekoliko mojih pogleda na tvoje odgovore...i mi?ljeni su pozitivno...

Quote:
Valjda je sad doba 'fixi it in the mix/mastering' pa je to vrsta znanja koje izumire.
Quote:
Opet govorimo o novom dobu i muzici koja mu pripada tj. ne stedi se na broju kanala jer sad bar to nije problem, a onda dolazimo do toga kako to sve uglaviti u mix. Verovatno se slazes sa mnom da 'loudness potential', koji je cenjen u moderno doba, imaju songovi sa minimalno kanala i koji su od samog pocetka tj s produkcijske strane na taj nacin osmisljeni. Ne razumem produkcije koje su u fazonu da 'strpaju 5 litara vode u flasu od 1/2 litre'.
Mislim da se u muzici sa razvojem tehnologije i mjenja način rada...a danas su u najvi?e primjera zvukovi koji ispadnu kao jedan "dobar" zvuk napravljeni iz vi?e "layera" - tako da se i tro?i vi?e kanala. Meni je super da mogu otvoriti koliko god hoču kanala i eksperimentirati sa time...
Svako doba stvara novu muziku i nove upotrebe nje...

Quote:
Nije samo to u pitanju, tu su i 'phase shifting' - kao osnova ekvilizacije, 'ripple', 'ring' koji sam vec pomenuo, 'group time delay'. Dobar primer je odraditi HPF/LPF na square wave i pogledati rezultat.
Iskreno....kako to izgleda na osciloskopu , kad pusti? square wave kroz LPF/HPF - absolutno me ne zanima...poku?avam se disciplinirati i ?to vi?e slu?ati i ?to manje "teoretizirati". Imam kolegu koji je top mikser...i nema pojma o tehnologiji...njegov moto je da vrti dugmiče toliko dugo dok ne?to ne zazvuči...i uop?te ga ne zanima da li je to tehnički korektno ili ne...

Quote:
ok, pomenuo sam 'tanki ITB mix' kao neku vrstu izraza koji se stalno pominje...verovatno sam upotrebio tu u pogresnom kontekstu, mozda zbog toga sto preveliko filtriranje doprinosi opstem utisku tankog mixa
Sa tim se sla?em...ako se pretjeruje onda se mo?e uni?titi mix...i na analog konzoli i u DAW.u.

Quote:
Sto se tice samog dizajna HPF/LPF ima thread na GS gde Paul Frindle(kog jako cenim btw) cak i na primeru pokazuje prednosti/nedostatke - pogotovo kad je slope u pitanju, sam dizajn i zvucne rezultate upotrebe
Pročitao...ali to je fizika i elektronika i nema veze sa muzikom...

Quote:
Shelving rezultira sa mnogo manje faznih distorzija, sto je velika prednost. Pored toga, sama koncepcija da se 'cisti signal' upotrebom HPF ne stoji - remeti odnos fundamentalna frekvencija/harmonici, pojacava se peak, bluruju tranzijenti, itd.
Shelving funkcionira na principu HPF/LPF filtera i nije nimalo drugčiji..samo je drugačija kombinacija filtera....tako da se sa tim ne sla?em...

Quote:
Ako govorimo o prakticnijem momentu - mixanje snimljenog drum-a, ako uzmemo u obzir da je u samom startu sve ok fazno, preterana ekvilizacija koja rezultuje u velikim faznim distorzijama (posebno HPF/LPF) dovodi do toga da sve zvuci potpuno diskonektovano jer je narusen primarni fazni sklad.
Ili kad ljudi stave HPF na master i dobiju jak skok peakova..
O.K., dok zvuči dobro sve je cool....fazne distorzije nekad naprave ba? onaj "pravi" sound...ali se sla?em da kod ?ivog bubnja mogu prvaiti probleme....kod samplova to ne dr?i vodu...

Quote:
Nista posebno, osim dodavanja blagog low shelf-a sa pultec-style eq-om i na pojednim kanalima, koji to zahtevaju, subharmonic processing tj dodavanje harmonika u donjim oktavama. Zelim da u samom startu instrumenti zvuce sto 'vece' i punije, sto s ovim postizem. Pored toga i blaga distorzija(saturacija) na low endu nije za odbaciti. Ljubitelj sam sounda koji zvuci 'puno' - u nedostatku boljeg izraza
Cool....interesantno....kako onda posti?e? glasnoču konačnog miksa ako ima? toliko informacija u low endu...?

Pozdrav opet
Aleksandar[/QUOTE]

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote