Hey Everlast!
evo nekoliko mojih pogleda na tvoje odgovore...i mi?ljeni su pozitivno...
Quote:
Valjda je sad doba 'fixi it in the mix/mastering' pa je to vrsta znanja koje izumire.
|
Quote:
Opet govorimo o novom dobu i muzici koja mu pripada tj. ne stedi se na broju kanala jer sad bar to nije problem, a onda dolazimo do toga kako to sve uglaviti u mix. Verovatno se slazes sa mnom da 'loudness potential', koji je cenjen u moderno doba, imaju songovi sa minimalno kanala i koji su od samog pocetka tj s produkcijske strane na taj nacin osmisljeni. Ne razumem produkcije koje su u fazonu da 'strpaju 5 litara vode u flasu od 1/2 litre'.
|
Mislim da se u muzici sa razvojem tehnologije i mjenja način rada...a danas su u najvi?e primjera zvukovi koji ispadnu kao jedan "dobar" zvuk napravljeni iz vi?e "layera" - tako da se i tro?i vi?e kanala. Meni je super da mogu otvoriti koliko god hoču kanala i eksperimentirati sa time...
Svako doba stvara novu muziku i nove upotrebe nje...
Quote:
Nije samo to u pitanju, tu su i 'phase shifting' - kao osnova ekvilizacije, 'ripple', 'ring' koji sam vec pomenuo, 'group time delay'. Dobar primer je odraditi HPF/LPF na square wave i pogledati rezultat.
|
Iskreno....kako to izgleda na osciloskopu , kad pusti? square wave kroz LPF/HPF - absolutno me ne zanima...poku?avam se disciplinirati i ?to vi?e slu?ati i ?to manje "teoretizirati". Imam kolegu koji je top mikser...i nema pojma o tehnologiji...njegov moto je da vrti dugmiče toliko dugo dok ne?to ne zazvuči...i uop?te ga ne zanima da li je to tehnički korektno ili ne...
Quote:
ok, pomenuo sam 'tanki ITB mix' kao neku vrstu izraza koji se stalno pominje...verovatno sam upotrebio tu u pogresnom kontekstu, mozda zbog toga sto preveliko filtriranje doprinosi opstem utisku tankog mixa
|
Sa tim se sla?em...ako se pretjeruje onda se mo?e uni?titi mix...i na analog konzoli i u DAW.u.
Quote:
Sto se tice samog dizajna HPF/LPF ima thread na GS gde Paul Frindle(kog jako cenim btw) cak i na primeru pokazuje prednosti/nedostatke - pogotovo kad je slope u pitanju, sam dizajn i zvucne rezultate upotrebe
|
Pročitao...ali to je fizika i elektronika i nema veze sa muzikom...
Quote:
Shelving rezultira sa mnogo manje faznih distorzija, sto je velika prednost. Pored toga, sama koncepcija da se 'cisti signal' upotrebom HPF ne stoji - remeti odnos fundamentalna frekvencija/harmonici, pojacava se peak, bluruju tranzijenti, itd.
|
Shelving funkcionira na principu HPF/LPF filtera i nije nimalo drugčiji..samo je drugačija kombinacija filtera....tako da se sa tim ne sla?em...
Quote:
Ako govorimo o prakticnijem momentu - mixanje snimljenog drum-a, ako uzmemo u obzir da je u samom startu sve ok fazno, preterana ekvilizacija koja rezultuje u velikim faznim distorzijama (posebno HPF/LPF) dovodi do toga da sve zvuci potpuno diskonektovano jer je narusen primarni fazni sklad.
Ili kad ljudi stave HPF na master i dobiju jak skok peakova..
|
O.K., dok zvuči dobro sve je cool....fazne distorzije nekad naprave ba? onaj "pravi" sound...ali se sla?em da kod ?ivog bubnja mogu prvaiti probleme....kod samplova to ne dr?i vodu...
Quote:
Nista posebno, osim dodavanja blagog low shelf-a sa pultec-style eq-om i na pojednim kanalima, koji to zahtevaju, subharmonic processing tj dodavanje harmonika u donjim oktavama. Zelim da u samom startu instrumenti zvuce sto 'vece' i punije, sto s ovim postizem. Pored toga i blaga distorzija(saturacija) na low endu nije za odbaciti. Ljubitelj sam sounda koji zvuci 'puno' - u nedostatku boljeg izraza
|
Cool....interesantno....kako onda posti?e? glasnoču konačnog miksa ako ima? toliko informacija u low endu...?
Pozdrav opet
Aleksandar[/QUOTE]