Re: John Sayer studio enterijeri + Vocal booth mjerac
Ne treba da toliko dramatizira?.
Sayersovi dizajni - akustički dizajn, ne marim za drugo - su posve zastarjeli. ... i na kraju samo ?alostna ?ablona kao kod mnogo akustičkih tvrtki.
Ako misli? na interesantan layout prostorija; pa uvijek se proradi na tome po pameti, ako ima? uop?te dovoljno mjesta da mo?e? i?ta pametno da rasporedi?, dandanas se prave studii u sobama veličine kupatila...
Kakve sve studie imaju svetski izvođači: pa oni ne znaju ?to kupuju, nemaju dovoljno akustičkog predznanja, ni ne mare za to jer imaju dovoljno posla sa svojim biznisom od koga mogu ?ivjeti. To ide vi?e manje tako da imaju frenda koji ima zanimljiv studio ili je več radio u nekom studiu i kad si ga sam za?eli pozove tu firmu koja ih je pravila.
Ba? idu da prave doktorske dizertacije ?to je najbolje ili bolje od nečega ?to su vidjeli, čuli ili im se vizuelno sviđalo - i to je veoma značajan, odnosno u 90% primjerima, najznačajnini princip odabiranja.
... ima? i ljudi koji imaju ne?to pojma o akustici pa si za?ele da investuju u akustički dotjeran studio, mislim da onda takvi zatra?e pomoč kod stručnijeg akustičkog dizajnera.
A ti vocal booth-ovi, kad sam rekao da su ajde de samo za vokal, nisam htio da pretjerujem, pa me Boggy "koregirao" odnosno ogovorio manje milosrdno, tako da jeste, ni za vokal nisu ba? ne?to a kad se pogleda koliko ko?taju, potpuna sramota, za pare onih skupljih primjera, mo?e? da napravi? jednu bolju univerzalniju snimaonicu.
Ne smatraj moj pogled kao napad, nego kao dobronamjeran nasvet.
|