Quote:
Originally Posted by gregor z
Evo da prvo odgovorim kolegi Everlast-u…mislim da svako mora usvojiti svoju tehniku miksanja…moja dijelomično bazira na "štednji" energije u kontekstu korektivne upotrebe EQ i kontrole tranzijenata...
|
Slazem se za tehniku mixanja koju svako 'sebi razvija'. Ja nemam nista protiv HP filteringa mada se moj prethodni post moze okarakterisati kao svojevrsni 'rant'
Quote:
Koliko ja znam to se radi od nekada…samo pogledaj historiju audio uredaja..Pultec & Lang EQ naprimer….a micanje mikrofona od izvora zvuka i mijenanje kuta je praktički LO/Hi pass kombinacija. Ili efekt različite impendancije izmedju mikrofona in pretpojačala - koji prouzrokuje različite induktivne i kapacitivne reaktance - koje se manifestiraju kao HPF/LPF .
Zbog toga neke kombinacije mikrofona i pretpojačala imaju specifičan "sound".
|
upravo to - tu sam te cekao

Nema 'nepotrebnih frekvencija', samo vise ili manje pozeljne, stoga je sustina u, ako vec govorimo u snimanju, pozicioniranja i 'farbanja' tj. hvatanju zvuka koji mi treba u samom startu. Valjda je sad doba 'fixi it in the mix/mastering' pa je to vrsta znanja koje izumire.
Quote:
A isto zavisi kakvu muziku radiš….kod moderne produkcije moraš strpati gomilu stvari u veoma malo prostora…i ne znam kak bi to uspeo napraviti ako negde ne uštediš energiju...
|
Opet govorimo o novom dobu i muzici koja mu pripada tj. ne stedi se na broju kanala jer sad bar to nije problem, a onda dolazimo do toga kako to sve uglaviti u mix. Verovatno se slazes sa mnom da 'loudness potential', koji je cenjen u moderno doba, imaju songovi sa minimalno kanala i koji su od samog pocetka tj s produkcijske strane na taj nacin osmisljeni. Ne razumem produkcije koje su u fazonu da 'strpaju 5 litara vode u flasu od 1/2 litre'.
Quote:
Po mom iskustvu to je zanemarivi nuspojav…dosta puta je čak konstruktivan…a ako smeta možeš mirno upotrebiti peak filter i maknuti što ti smeta…ili upotrebiti LPF.
|
Nije samo to u pitanju, tu su i 'phase shifting' - kao osnova ekvilizacije, 'ripple', 'ring' koji sam vec pomenuo, 'group time delay'. Dobar primer je odraditi HPF/LPF na square wave i pogledati rezultat.
Quote:
O.K.,poštujem tvoje mišljenje , ali se sa time absolutno ne slažem.
Čak tvrdim da ne postoji ITB ili OTB tip mixa…postoji samo dobar ili loš mix…a to nema nikakve veze sa upotrebom HPF/LPF na svakom kanalu.
A slažem se da je izbor karaktera HPF/LPF veliki dio u cijeloj priči…i vjerujem da je za različite namjere treba upotrebljavati različite HPF/LPF karaktere..
|
ok, pomenuo sam 'tanki ITB mix' kao neku vrstu izraza koji se stalno pominje...verovatno sam upotrebio tu u pogresnom kontekstu, mozda zbog toga sto preveliko filtriranje doprinosi opstem utisku tankog mixa
Sto se tice samog dizajna HPF/LPF ima thread na GS gde Paul Frindle(kog jako cenim btw) cak i na primeru pokazuje prednosti/nedostatke - pogotovo kad je slope u pitanju, sam dizajn i zvucne rezultate upotrebe
Quote:
O.K., slažem sa da pretjerana upotreba HPF/LPF bez da se sluša komplektni mix (bez solo-a), može dovjesti do takvih artefakata…ali to zavisi od čoveka koji jih podešava…a ne od koncepta filtriranja...
|
Zato i, na neki nacin, kritikujem HPF/LPF by default pristup, jer je uglavnom to krajnji rezultat, bar kad su neiskusni u pitanju, ali su navodno 'uhvatili fazon' za bolji mix

...naravno i pored onoga sto sam naveo
Quote:
Shelving EQ bazira na HPF /LPF principu….i teoretski i praktički nema neke velike razlike izmedju njih …ako nemam na razpolaganju HPF/LPF i ja upotrebljavam shelving, u najviše primjera kombiniram ga sa HPF/LPF ako je to moguče - sa time dobijam dodatne mogučnosti - slične resonance kontroli na HPF/LPF. Na kraju se dobija isti rezultat - štedi se energija tame gde je ima previše i nepotrebna je u kontekstu miksa.
|
Shelving rezultira sa mnogo manje faznih distorzija, sto je velika prednost. Pored toga, sama koncepcija da se 'cisti signal' upotrebom HPF ne stoji - remeti odnos fundamentalna frekvencija/harmonici, pojacava se peak, bluruju tranzijenti, itd.
Ako govorimo o prakticnijem momentu - mixanje snimljenog drum-a, ako uzmemo u obzir da je u samom startu sve ok fazno, preterana ekvilizacija koja rezultuje u velikim faznim distorzijama (posebno HPF/LPF) dovodi do toga da sve zvuci potpuno diskonektovano jer je narusen primarni fazni sklad.
Ili kad ljudi stave HPF na master i dobiju jak skok peakova..
Quote:
Super, podijeli iskustva sa nama….svakodnevno imam probleme s low endom…pa bi mi bilo super saznati neku tehniku gde mogu dodati energiju na low endu..a da se mi ne sruši definicija/glasnost/punch mixa...
|
Nista posebno, osim dodavanja blagog low shelf-a sa pultec-style eq-om i na pojednim kanalima, koji to zahtevaju, subharmonic processing tj dodavanje harmonika u donjim oktavama. Zelim da u samom startu instrumenti zvuce sto 'vece' i punije, sto s ovim postizem. Pored toga i blaga distorzija(saturacija) na low endu nije za odbaciti. Ljubitelj sam sounda koji zvuci 'puno' - u nedostatku boljeg izraza
Quote:
Pozdrav i tebi,
Gregor
|
Pozdrav opet
Aleksandar