View Single Post
Old 11-06-2012, 07:25 PM   #9
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Quote:
Originally Posted by bubu View Post
Bio sam na workshopu kojeg je vodio gregor neki dan i mogu re? da je bilo odli?no. Svaka ?ast i hvala na podijeljenom znanju. Zanima me samo jedna stvar, nisam se odmah toga sjetio pa nisam pitao tada. Zašto se režu sve frekvencije (stime mislim na bas bubanj posebno) ispod osnovne, odnosno zašto ide high pass filter na toj rezonantnoj frekvenciji? Spominjali ste da treba olakšat zvu?nicima posao da lakše "dišu" u tom dijelu jer je veliko optere?enje ali zar se tako ne ukloni dio frekvencijskog spektra kicka? Jasno je da je npr na gitari nepotreban low end u nekim miksevima, ali zar ne treba kicku taj dio?
Ja naravno nisam Gregor, ali dacu neko moje misljenje

elem, nije mi jasan taj highpass filtering po defaultu. Gledam i na Gearslutzu threadove koji se ticu iste tematike. Kao da je neka vrsta trenda u pitanju...

Kao prvo HP filtering, zavisno od eq-a daje ringing u visem delu spektra - sam po sebi i jeste neka vrsta distorzije. Stavljanje HP-a na maltene svakom instrumentu, meni licno, rezultuje prilicno tankim mixom i sa previse nagomilanih artefakata u gornjem midrange-u. Tipican slucaj da se ljudi posle zale na tanki 'ITB mix'. Zato je izbor eq-a za HP filtering jako bitan, mada ne i presudan..

Pored toga i previse filtriranja rezultuje mixom koji po meni zvuci 'diskonektovano', u nedostatku boljeg izraza

Licno preferiram shelving jer mi zvuci prirodnije i sa manje artefakata

I ja sam bio u fazi 'HP by default', a posle toga, kad sam presao na dodavanje low enda, cak i subharmonic procesorima, znaci totalno suprotan pristup, nekako mi je sve zvucalo bolje..bar kad je u pitanju moj licni ukus

pozdrav

Last edited by Everbeatz; 11-06-2012 at 07:27 PM.
Everbeatz is offline   Reply With Quote