Thread: Reaper i MIDI
View Single Post
Old 11-06-2012, 10:35 AM   #2
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Default Re: Reaper i MIDI

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
To ?to ti radi? mo?e? odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i jo? uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tra?ilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija ?ivuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono ?to Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje dr?e nekih prastarih re?enja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog ?to ih (kako oni ka?u) koči da integri?u nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskori?ćava? maksimum svoje ma?ine, plus veoma mlad i sve? kod, ?to se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To ?to ti naziva? prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne ba?.
Cubase ih je zadr?ao jer je to deo njihovog heritage-a, plus jo? jedna od stavki da zarade vi?e para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni za?to je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, ?to je mo?da i najelegantnije re?enje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo mo?e svesti pod ono da li je ispravno da se ka?e Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper ko?ta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lo?iji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...
Nemoj se ljutit ali vidim da ti dugo nisi bio u CUBU..ili sam te krivo razumeo..
MIDI mixer u CUBU nije odvojen niti vidljiv ako ga ne ukljući?...i ima? opciju da ga vidi? i da ga nevidi? i da gleda? njega i audio mixer i instrumen mixer itd.
Da i prona?o gre?ku u Reaperu...tj kolega...sve je u ~~~
Ovim se povlaćim u svoje CUB okru?enje i ?elim vam sreću
Pozdrav!