Trebalo bi svakako probati opet, Reaper jeste jednostavan veoma kada je inicijalni setup u pitanju, nema obilnih priprema kao za Pro Tools i ostale gigante, ali mo?da se potkrala neka gre?ka.
Ima dosta mesta na netu i forumima gde se priča za?to Reaper, a ne Pro Tools, Logic, Cubase, treba to malo prelistati.
Generalno, Reaper je jako brz, od samog podizanja, zatvaranja aplikacije, podizanja i zatvaranja projekata, sve je daleko br?e nego bilo koji drugi DAW.
U samom radu je veoma responzivan, svaki click ima svoj odgovor, Logic je tu najgori gde su dugmići i komande veoma mali, njihovo naciljavanje traje mnogo, a sam program je za moj subjektivni osećaj, a i jo? par ljudi sa kojima sam pričao, veoma je trom.
Iako je va?ilo za Reaper da izgleda lo?e i ne tako sređeno kada su u pitanju boje i kontrasti, verzija 4 je dosta dobra, kao i 3 u zavisnosti od navike. Pored toga sada ima mnogo ozbiljnih projekata sa temama i Reaper 4 mo?e izgledati milion svetlosnih godina daleko od pojedinih, postaviću slike dole.
onkretno, ja sam ga namestio da bude kopija Pro Tools-a i to je neki moj način rada, takođe mo?e se napraviti kao bilo koji drugi DAW, Action Menu je izvanredan.
Nema desnog click-a, bar ne kao u Cubase da bi se do?lo do najče?ćih alata, to je veliki plus.
Veoma je stabilan i veoma brzo napreduje, platiti sada 50 Eura za verziju 4, preko 5, pa sve do 5.99 je sramotno ne uraditi. Ja sam ga platio i pre nego sam počeo ozbiljno u njemu raditi.
Istina, nedostaje nekoliko značajnih i manje značajnih opcija, ali ima vremena. Dok AVID re?i osnovne probleme Reaper će ih prestići u nekim bitnim faktorima.
Da ne bude zabune, kupio sam i Pro Tools 10, neke stvari su nezamenjive, ali verujem sve manje i manje.